wtorek, 20 stycznia 2015

Francuskie rożki z nadzieniem porzeczkowym


Idealna, szybka i łatwa w przygotowaniu przekąska. Rożki można zjeść na śniadanie z kawą czy mlekiem. Doskonale sprawdzą się na deser czy podwieczorek. Uratują też imprezę gdy nie masz czasu na długie stanie w kuchni ;) Ja użyłam gęstego dżemu porzeczkowego który robi moja mama ;) Można go zamienić na marmoladę :)

Składniki:

  • płat ciasta francuskiego (gotowy ze sklepu)
  • domowy dżem porzeczkowy



Ciasto kroimy na 8 mniejszych lub 6 większych kwadratów.

Na środek kładziemy 1 łyżkę dżemu. Składamy na pół tak by powstał trójkąt.

Zlepiamy palcemi boki tak jak pierogi. Można użyć widelca żeby powstał ładny wzorek.

Układamy na blaszce wyłożonej papierem w dość dużych odstępach ciasto sporo urośnie.

Piekłam w 200st C  15-20 min - aż ciasto się ładnie zarumieni.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz