Idealna, szybka i łatwa w przygotowaniu przekąska. Rożki można zjeść na śniadanie z kawą czy mlekiem. Doskonale sprawdzą się na deser czy podwieczorek. Uratują też imprezę gdy nie masz czasu na długie stanie w kuchni ;) Ja użyłam gęstego dżemu porzeczkowego który robi moja mama ;) Można go zamienić na marmoladę :)
Składniki:
- płat ciasta francuskiego (gotowy ze sklepu)
- domowy dżem porzeczkowy
Ciasto kroimy na 8 mniejszych lub 6 większych kwadratów.
Na środek kładziemy 1 łyżkę dżemu. Składamy na pół tak by powstał trójkąt.
Zlepiamy palcemi boki tak jak pierogi. Można użyć widelca żeby powstał ładny wzorek.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem w dość dużych odstępach ciasto sporo urośnie.
Piekłam w 200st C 15-20 min - aż ciasto się ładnie zarumieni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz