wtorek, 27 stycznia 2015

Ciasto cappuccino z gruszką bez tłuszczu




Myślę że na te ciasto mogą się skusić także osoby będące na diecie czy liczące kalorie. Jest aromatyczne kawowo gruszkowe, lekkie i bez dodatku tłuszczu. Proste i szybkie w przygotowaniu.

Składniki:

  • 3 dojrzałe miękkie gruszki
  • 5 jajek w temp pokojowej
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka kawy użyłam Nescafe Creme (można użyć Inki)
  • 2 czubate łyżki cappuccino


Białka oddzielamy od żółtek.
W misce ubijamy białka na sztywną pianę. Cały czas ubijając kolejno dodajemy po łyżce cukru.
Następnie po jednym żółtku.

Odstawiamy mikser lub zmniejszamy obroty.

Dodajemy po jednej łyżce mąki najpierw pszenna potem ziemniaczana i proszek.
Czas na cappuccino i kawę także stopniowo.

Ciasto wlewamy do blachy czy tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Użyłam tortownicy 25 cm.

Gruszki obieramy i kroimy na podłużne kawałki i delikatnie rozkładamy na całym cieście.
Pieczemy w 180st C około 50 min.




2 komentarze:

  1. czyli ciasto jest bez zoltek ,tak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest napisane, że później po jednym żółtku ;) A tak w ogóle, to ktoś robił, warto? ;)

      Usuń