sobota, 17 stycznia 2015

Placki ziemniaczane chrzanowo-porowe bez tłuszczu




Kolejna wersja placków ziemniaczanych z piekarnika. Pieczone bez tłuszczu czyli kalorii mniej ;)
Dziś z dodatkiem chrzanu i pora - pychotka.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko 
  • 5 cm zielonej części pora
  • 1 czubata łyżeczka chrzanu tartego ze słoiczka
  • sól pieprz ziołowy


Ziemniaki ścieramy na dużych oczkach.
Pora kroimy w cieniutkie paseczki.

Do miski wrzucamy ziemniaki, pokrojego pora, wbijamy jajko. Dorzucamy łyżeczkę chrzanu przyprawiamy solą i pieprzem.

Na blaszce wyłożonej papierem układamy placki.
Wkładamy do piekarnika 195st C góra-dół.
Na 15 min potem przewracamy pieczemy aż się zarumienią.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz