wtorek, 17 lutego 2015

Pischinger czyli andruty przekładane masą krówkową


Ooooo moje kochane krówkowe smaki! Uwielbiam krówki, karmel, kajmak mniam! Zachciało nam się coś słodkiego na szybko no to jest! Na blogu znajdziecie przepis na andruty z masą czekoladową klik
A dziś masa kajmakowa o smaku krówek.
Deser jest pyyyszny i z pewnością każdemu łasuchowi przypadnie do gustu. Mój jeszcze niezbyt zastygł a już połowy nie było!

Składniki:

  • jedno opakowanie andrutów ja użyłam okrągłych
  • jedna puszka masy kajmakowej o smaku krówki (400g)
  • 120g masła

Masło roztapiamy razem z masą kajmakową w garnuszku na małym ogniu.
Odkładamy aż się ostudzi.

Kładziemy na blacie jeden wafel i polewamy masą ( ok. 3 łyżki na jedną warstwę) nakładamy kolejnego andruta i dociskami następnie polewamy i kolejny nakładamy i tak aż skończą się wafle :)

Całość równomiernie przyciskamy czymś ciężkim ( u mnie książka kucharska ;) i czekamy aż wafel się uformuje i będzie się lepiej kroić. U mnie ten proces nie trwa zbyt długo czasem jest w ogóle pomijany :)




9 komentarzy:

  1. wafle wyszly przepyszne!polecam
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakiego kajmaku użyłaś? Jakiej firmy najlepszy?

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam według przepisu ale nic z tego nie wyszło. Masa zrobiła się grudkowata.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może masa kajmakowa była nie najświeższa :) Czasem grudki robią się też gdy niedokładnie wymieszamy kajmak z masłem...

      Usuń
    2. Podobna sytuacja i mnie spotkała. Na pocieszenie jeśli innym się to zdarza. W moim przypadku grudki zniknęły w trakcie rozsmarowywania na waflach i nic nie było czuć jedząc gotowe pischingery ;)

      Usuń
  4. A ja ta masę zamiast łyżką, to mikserem na najwolniejszych obrotach wymieszałam i grudek nie było 😉

    OdpowiedzUsuń
  5. a ja nie wim ak bedzie bo jeszcze nie robiłem

    OdpowiedzUsuń