wtorek, 20 maja 2014

Szparagi owijane kurczakiem


Szparagów ciąg dalszy :) Jeśli ktoś jeszcze nie ma pomysłu na ich wykorzystanie to bardzo polecam.

Składniki:

  • 1 duża pierś z kurczaka
  • ok. 20 zielonych szparagów
  • przyprawy: do kurczaka, papryka słodka, czosnek garanulowany, tymianek, oregano


Dodatkowo:

  • młode ziemniaki
  • koperek
  • wykałaczki

Szparagi gotujemy w posolonej wodzie tak żeby były lekko twarde.

Kurczaka kroimy wzdłuż na ok 1-1,5 cm paski (mi wyszło pięć). Następnie lekko rozbijamy tłuczkiem i przyprawiamy.

Ugotowane szparagi polewamy zimną woda (żeby były chłodne wtedy będzie nam łatwiej owijać je w kurczaka).

Bierzemy 4-5 szparagów zawijamy je plastrem przyprawionego kurczaka i łączymy wykałaczką tak żeby się nie rozleciały podczas pieczenia. Smażymy na wolnym ogniu z każdej strony aż kurczak się upiecze.

Można podawać z młodymi ziemniaczkami i koperkiem ;)

2 komentarze: