Szparagów ciąg dalszy :) Jeśli ktoś jeszcze nie ma pomysłu na ich wykorzystanie to bardzo polecam.
Składniki:
- 1 duża pierś z kurczaka
- ok. 20 zielonych szparagów
- przyprawy: do kurczaka, papryka słodka, czosnek garanulowany, tymianek, oregano
Dodatkowo:
- młode ziemniaki
- koperek
- wykałaczki
Szparagi gotujemy w posolonej wodzie tak żeby były lekko twarde.
Kurczaka kroimy wzdłuż na ok 1-1,5 cm paski (mi wyszło pięć). Następnie lekko rozbijamy tłuczkiem i przyprawiamy.
Ugotowane szparagi polewamy zimną woda (żeby były chłodne wtedy będzie nam łatwiej owijać je w kurczaka).
Bierzemy 4-5 szparagów zawijamy je plastrem przyprawionego kurczaka i łączymy wykałaczką tak żeby się nie rozleciały podczas pieczenia. Smażymy na wolnym ogniu z każdej strony aż kurczak się upiecze.
Można podawać z młodymi ziemniaczkami i koperkiem ;)
Wygląda pysznie:D
OdpowiedzUsuńjakie pięknie i wiosennie!
OdpowiedzUsuń