niedziela, 25 maja 2014

Ciasto z truskawkami i cytrynową pianką




Sezon truskawkowy uważam z otwarty! Uwielbiam wszystkie sezonowe owoce ;) Miałam w planie zrobić tartaletki z truskawkami a wyszło ciasto, ale wcale nie żałuje bo jest doskonałe na takie upalne dni. Lekkie z duża ilością galaretki i tryskawek a na koniec pokryte lekko kwaskowatą pianką cytrynową...

Składniki na biszkopt:

  • 7 jajek (farmio)
  • 1 szklanka* maki pszennej
  • 1 szklanka cukru (dałam 3/4)
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki sody
*szklanka 250ml

Składniki na warstwę truskawkową:
  • 0,7kg truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
Składniki na piankę cytrynową:
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 duży jogurt naturalny
Dodatkowo:
  • listki melisy
  • truskawki

Przygotowanie zaczynamy od rozpuszczenia wg opisu na opakowaniu galaretek truskawkowych. Jak będą chłodne wstawiamy do lodówki żeby szybciej zaczęły tężeć.

Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 200ml wody.

Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier cały czas miksując. Kolejno dorzucamy po 1 żółtku. Na samy końcu dodajemy wymieszane mąki i sodę też w małych porcjach i miksujemy na wolnych obrotach lub mieszamy za pomocą łyżki.

Wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia  i wrzucamy do piekarnika nagrzanego do 170st C (góra-dół) na ok 35 min (sprawdzamy metodą suchego patyczka czy jest już gotowe).

Gdy ciasto wystygnie nakładamy na nie pokrojone w kawałki/plasterki truskawki i zalewamy tężejącą truskawkową galaretką i wstawiamy do lodówki aż galaretka całkowicie stężeje.

Pianka cytrynowa:
Bardzo prosta w przygotowaniu. Galaretkę cytrynową dokładnie mieszamy z jogurtem i wylewamy na ciasto. Uwaga z racji tego że te galaretki były rozpuszczone w mniejszej ilości wody mogły nam szybciej stężeć a żeby powstała jednolita pianka muszą być "lejące" więc się nie załamujcie :) Wystarczy galaretkę  kilka sekund podgrzać dokładnie mieszając aż przejdzie w stan płynny i gdy ostygnie wlewamy do jogurtu ;)

Przed podaniem udekorować listkami świeżej melisy i truskawkami ;)




1 komentarz: