Sezon truskawkowy uważam z otwarty! Uwielbiam wszystkie sezonowe owoce ;) Miałam w planie zrobić tartaletki z truskawkami a wyszło ciasto, ale wcale nie żałuje bo jest doskonałe na takie upalne dni. Lekkie z duża ilością galaretki i tryskawek a na koniec pokryte lekko kwaskowatą pianką cytrynową...
Składniki na biszkopt:
- 7 jajek (farmio)
- 1 szklanka* maki pszennej
- 1 szklanka cukru (dałam 3/4)
- 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki sody
Składniki na warstwę truskawkową:
- 0,7kg truskawek
- 2 galaretki truskawkowe
- 2 galaretki cytrynowe
- 1 duży jogurt naturalny
Dodatkowo:
- listki melisy
- truskawki
Przygotowanie zaczynamy od rozpuszczenia wg opisu na opakowaniu galaretek truskawkowych. Jak będą chłodne wstawiamy do lodówki żeby szybciej zaczęły tężeć.
Galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 200ml wody.
Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier cały czas miksując. Kolejno dorzucamy po 1 żółtku. Na samy końcu dodajemy wymieszane mąki i sodę też w małych porcjach i miksujemy na wolnych obrotach lub mieszamy za pomocą łyżki.
Wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia i wrzucamy do piekarnika nagrzanego do 170st C (góra-dół) na ok 35 min (sprawdzamy metodą suchego patyczka czy jest już gotowe).
Gdy ciasto wystygnie nakładamy na nie pokrojone w kawałki/plasterki truskawki i zalewamy tężejącą truskawkową galaretką i wstawiamy do lodówki aż galaretka całkowicie stężeje.
Pianka cytrynowa:
Bardzo prosta w przygotowaniu. Galaretkę cytrynową dokładnie mieszamy z jogurtem i wylewamy na ciasto. Uwaga z racji tego że te galaretki były rozpuszczone w mniejszej ilości wody mogły nam szybciej stężeć a żeby powstała jednolita pianka muszą być "lejące" więc się nie załamujcie :) Wystarczy galaretkę kilka sekund podgrzać dokładnie mieszając aż przejdzie w stan płynny i gdy ostygnie wlewamy do jogurtu ;)
Przed podaniem udekorować listkami świeżej melisy i truskawkami ;)
Mniam, cudownie letnie ciacho :)
OdpowiedzUsuń