poniedziałek, 12 maja 2014

Tarta ze szparagami, papryką i pomidorkami truskawkowymi



Sezon na szparagi w pełni u nas weekend ze szparagami. Zaczynamy od tarty ;) W planach jeszcze roladki drobiowe ze szparagami i zupa krem ze szparagów.

Tarta jest bardzo smaczna i sycąca. Połączyłam szparagi, pomidory i paprykę wszyło smakowicie i jeszcze na kolację z znajomymi zostało ;)

Składniki na tartę:
  • 100g masła
  • 2 żółtka
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 2-3 łyżki śmietany (użyłam 12%)
Nadzienie:
  • 250g śmietany (12%)
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 150g mozzarelli potartej
  • sół, pieprz, zioła prowansalskie
  • 250g szparagów zielonych
  • 10 pomidorków truskawkowych
  • 1/2 papryki
Składniki na tartę wrzucamy do miski i dokładnie zagniatamy.
Następnie ciasto rozwałkować i ułożyć w formie na tartę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasto nakłuwamy widelcem żeby nie powstały "buły".
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st C na 20min.

Śmietanę, mąkę, jajka mieszamy w misce aż się dokładnie połączą. Następnie dodajemy mozzarellę i przyprawiamy.
Szparagi gotujemy żeby były lekko twarde bo będą jeszcze miały swój czas w piekarniku ;)
Pomidorki kroimy na pół.
Paprykę kroimy w cienkie paski.

Sos wlewamy na tartę i dowolnie układamy szparagi, pomidorki i paprykę.
Wkładamy do piekarnika na 20-30 min (180st) następnie należy wyłączyć piekarnik i trzymać ją jeszcze 10 min. Ja musiałam tartę piec ok 40 min bo sos nie chciał się ściąć.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz