Tarta jest bardzo smaczna i sycąca. Połączyłam szparagi, pomidory i paprykę wszyło smakowicie i jeszcze na kolację z znajomymi zostało ;)
Składniki na tartę:
- 100g masła
- 2 żółtka
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
- 2-3 łyżki śmietany (użyłam 12%)
Nadzienie:
- 250g śmietany (12%)
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 150g mozzarelli potartej
- sół, pieprz, zioła prowansalskie
- 250g szparagów zielonych
- 10 pomidorków truskawkowych
- 1/2 papryki
Składniki na tartę wrzucamy do miski i dokładnie zagniatamy.
Następnie ciasto rozwałkować i ułożyć w formie na tartę wyłożoną papierem do pieczenia.
Ciasto nakłuwamy widelcem żeby nie powstały "buły".
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st C na 20min.
Śmietanę, mąkę, jajka mieszamy w misce aż się dokładnie połączą. Następnie dodajemy mozzarellę i przyprawiamy.
Szparagi gotujemy żeby były lekko twarde bo będą jeszcze miały swój czas w piekarniku ;)
Pomidorki kroimy na pół.
Paprykę kroimy w cienkie paski.
Sos wlewamy na tartę i dowolnie układamy szparagi, pomidorki i paprykę.
Wkładamy do piekarnika na 20-30 min (180st) następnie należy wyłączyć piekarnik i trzymać ją jeszcze 10 min. Ja musiałam tartę piec ok 40 min bo sos nie chciał się ściąć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz