Naleśniki zawsze robię na oko. Pierwszy raz postanowiłam "zbadać" ich proporcje ;)
Składniki:
- 200ml wody
- 200ml mleka
- 1 jajko
- 350g mąki
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżki oleju + 1 do smażenia
Dodatkowo:
- 3-4 banany
- sos czekoladowy domowy lub czekolada w tabliczkach, polewa czekoladowa
Wszystkie składniki mieszamy w misce i smażmy naleśniki. Ja lubię cieniutkie takie które nie ociekają tłuszczem. Dlatego ciasto z podanego przepisu powinno być raczej rzadkie.
Pierwszego naleśnika smażę na mocno rozgrzanej patelni z 1 łyżką oleju. Pozostałe już bez tłuszczu.
Mam patelnię specjalną do naleśników jest cieniutka i ciasto nigdy nie przywiera.
Banana kroimy w plasterki, układamy na jednym brzegu i zwijamy rulonik.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz