Dorwałam ostatnio w sklepie okrągłą cukinię! Mogłabym ją jeść codziennie ;) Farsz można przygotować bardzo szybko i wykorzystać wiele różnych warzyw. Ja tym razem wybrałam fasolkę szparagową żółtą i kukurydzę. Dodałam marchewkę, pietruszkę i pora. Porcja około 5 cukinii.
Składniki:
- 5 okrągłych cukinii
- ok 200g mięsa mielonego (użyłam wołowego)
- 5 łyżek kukurydzy z puszki
- 2 garści fasolki szparagowej żółtej
- 1/2 duże marchewki
- 1/2 pietruszki
- ok 5-6cm pora
- 1/2 cebuli czerwonej
- 1 ząbek czosnku
- ok. 1/2 kartonika passaty (można użyć więcej)
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego
Cebulę i czosnek posiekać. Podsmażyć na patelni. Dodać mięso mielone, przyprawić i usmażyć.
Cukinię ugotować w garnku na tyle dużym żeby woda przykryła całą cukinię. Gdy będzie można wbić w nią widelec oznacza że już jest wystarczająco miękka. Ale to już musicie sami zdecydować jaką lubicie. Moja była lekko twarda.
Fasolkę pokroić na mniejsze kawałeczki. Marchewkę i pietruszkę pokroić w kostkę, pora w cieniutkie paseczki i ugotować wszystko razem.
Gdy mięso będzie gotowe, zalewamy passatą, wrzucamy odcedzone warzywa, dorzucamy kukurydzę całość mieszamy i doprawiamy do smaku.
Odcinamy górną część cukinii (czapeczkę) i małą łyżeczką ostrożnie (gdy przebijemy ścianki farsz wypłynie) należy wydrążyć miąższ. Następnie napełniamy cukinię przygotowanym farszem.
to danie wygląda bardzo zachecajaco i chyba skorzystam z tego przepisu przy najblizszej okazji, bo ja cukini uzywałam tylko w takich daniach jak leczo
OdpowiedzUsuńoobzarciuch.blogspot.com/2014/04/leczo-z-makaronem.html