czwartek, 8 maja 2014

Makaron tagliatelle z cukinią i łososiem


W tym tygodniu w mojej kuchni króluje cukinia i rabarbar :) Nie mogę się jeszcze zebrać po majówce w Wenecji więc szukam pomysłów na szybkie dania.. I oczywiście makaronowe, gdyż wracając nasza walizka była wypełniona makaronami! :D Postanowiłam tym razem połączyć cukinię i łososia i wyszło idealnie :D Smacznie polecam Tagliatelle z łososiem i cukinią!

Składniki:

  • 6-7 koszyczków tagliatelle
  • 1/2 cukinii
  • 200-250g śmietany 12% (ok 3/4 dużego opakowania)
  • 200g filetu z łososia (bez skóry)
  • sól, zioła prowansalskie, przyprawa do ryb
  • olej rzepakowy (ok 2-3 łyżki)

Przygotowanie:
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.

Za pomocą obieraczki do warzyw (można też użyć noża ale paski nie będą już tak cienkie) tniemy cukinię na paseczki.

Łososia kroimy w kostkę (ok .1,5cm) przyprawiamy i podsmażamy na patelni.

Cukinię można gotować w wodzie przez ok 2 min. Ja jej nie gotowałam wolę jak jest trochę twarda niż bardzo miękka.

Łososia zalewamy śmietaną, przyprawiamy do smaku ziołami i solą, dodajemy cukinię i mieszamy z makaronem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz