Jak już mówiłam rabarbar króluje! I końca nie widać ;) Dzisiaj bardzo smacznie polecam ciasto kruche z duuużą ilością rabarbaru malinową pianką i kruszonką. Ciasto bardzo wyrosło jest puszyste lekko kwaskowate idealne do niedzielnej kawki ;) No i banalne w przygotowaniu ;)
Kruche ciasto:
- 3 szklanki* mąki
- 3/4 szklanki cukru (ja dałam trochę więcej niż 1/2)
- 250g miękkiego masła
- 6 żółtek
- 5 łyżek kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (ja dodałam sody)
Pianka:
- 6 białek
- 1/2-3/4 szklanki cukru
- 1 kisiel (użyłam malinowy)
Dodatkowo:
- 800g rabarbaru
- 2 opakowania cukru waniliowego
*szklanka 250ml
Wszystkie składniki na ciasto kruche wrzucić do miski i zagnieść. Włożyć do lodówki na 40min.
Rabarbar pokroić na plasterki 1-2cm i wymierzać z cukrem waniliowym.
Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier i dalej miksować. Na końcu dodać kisiel i chwilkę miksować.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować margaryną i posypać bułką tarta/mąką.
3/4 ciasta równomiernie rozwałkować i wyłożyć nim blachę.
Na ciasto nakładamy rabarbar następnie piankę i 1/4 ciasta, które ścieramy na tarce na grubych oczkach nad ciastem.
Wkładamy do piekarnika 180st C. Ja piekłam przez 60min ale to zależy od piekarnika ;)
takie ciacha sa pyszne!! rabarbar forever and ever!
OdpowiedzUsuńco racja to racja! ;) zawsze się upiecze i obłędnie smakuje! ;) rabarbar rządzi!
Usuń