Jak już wspomniałam królem tego tygodnia jest rabarbar tak więc po deserku czas na muffiny rabarbarowe. Myślałam że będą bardzo kwaśne a okazały się tylko lekko kwaskowate! Smak miło mnie zaskoczył ;) I na pewno zrobię je jeszcze nie raz. Babeczki na bazie jogurtu naturalnego, baardzo puszyste i lekkie ;)
Składniki na 20szt.:
- 2 szklanki* mąki pszennej
- 7 łyżek cukru ( użyłam brązowego)
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 100ml oleju rzepakowego
- 50ml mleka
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250g rabarbaru (ok 2 łodygi)
*szklanka 250ml
Przygotowanie:
Rabarbar kroimy w paseczki ok 0,5-1cm.
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i dokładnie mieszamy, aż się połączą. Można użyć miksera mi wystarczyła zwykła drewniana łyżka.
Gdy masa będzie jednolita dodajemy kawałki rabarbaru i mieszamy.
Nakładamy ciasto do 3/4 wysokości silikonowych foremek/ papilotek.
Pieczemy 195st C ok. 20-30 min ( należy kontrolować babeczki bo czas pieczenia w dużej mierze zależy od piekarnika).
Zimne muffiny można posypać cukrem pudrem i ozdobić listeczkami mięty/melisy.
Mniam, coś wspaniałego :)
OdpowiedzUsuń