Spód:
- 200g ciasteczek Oreo
- 60g rozpuszczonego masła
Masa twarogowa:
- 1kg sera w wiaderku (użyłam Piątnicy moim zdaniem najlepszy)
- 1 puszka masy krówkowej (Gostyń -polecam) 510g
- 1/2 szklanki cukru
- 3 jajka
- 2 łyżki proszku budyniowego
Wierzch:
- 3 łyżki masy krówkowej odłożonej z puszki
Ciasteczka oreo rozdrabniamy w malakserze.
Dodajemy płynne ostudzone masło i dokładnie mieszamy. Powinna powstać konsystencja piasku. Wysypujemy na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozkładamy mocno dociskając. Wkładamy do lodówki.
Wszystkie składniki na masę serową delikatnie miksujemy aż do połączenia. Wylewamy na spód i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160st C na 1,5h. Każdy piekarnik działa inaczej więc należy kontrolować stan ciasta. Gdy się zetnie z góry wyciągamy. Jeżeli poruszacie blachą i sernik nie będzie się ruszał jak galareta znaczy że ciasto gotowe.
Studzimy przy uchylonym piekarniku.
Gdy sernik będzie zimny nakładamy na wierzch masę krówkową i gotowe ;)
Kooocham masę kajmakową:)
OdpowiedzUsuń