sobota, 5 marca 2016

Sernik krówkowy



Ten sernik już długo czekał na swoją kolej, ostatnio brak było czasu na pieczenie... Dzisiaj się udało i oto jest. Sernik nie jest lekki ale bardzo pyszny. Ser o smaku krówki, ciasteczkowy spód i polewa krówkowa jednym słowem obłęd!! 

Spód: 
  • 200g ciasteczek Oreo
  • 60g rozpuszczonego masła

Masa twarogowa:
  • 1kg sera w wiaderku (użyłam Piątnicy moim zdaniem najlepszy)
  • 1 puszka masy krówkowej (Gostyń -polecam) 510g
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 2 łyżki proszku budyniowego

Wierzch:
  • 3 łyżki masy krówkowej odłożonej z puszki

Ciasteczka oreo rozdrabniamy w malakserze.
Dodajemy płynne ostudzone masło i dokładnie mieszamy. Powinna powstać konsystencja piasku. Wysypujemy na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozkładamy mocno dociskając. Wkładamy do lodówki.

Wszystkie składniki na masę serową delikatnie miksujemy aż do połączenia. Wylewamy na spód i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160st C na 1,5h. Każdy piekarnik działa inaczej więc należy kontrolować stan ciasta. Gdy się zetnie z góry wyciągamy. Jeżeli poruszacie blachą i sernik nie będzie się ruszał jak galareta znaczy że ciasto gotowe. 

Studzimy przy uchylonym piekarniku.

Gdy sernik będzie zimny nakładamy na wierzch masę krówkową i gotowe ;)






1 komentarz: