wtorek, 15 marca 2016

Jajka w pomidorach, czyli Szakszuka




To najlepsze śniadanie jakie ostatnio jadłam nazywa się Szakszuka i jest daniem kuchni tunezyjskiej. To nic innego jak jajka z pomidorami. Oczywiście można znaleźć wiele wariacji na temat tego dania gdyż można go przetłumaczyć jako wielki bałagan ;) A jak wiadomo w bałaganie wiele rzeczy się znajduje ;) Na początek wersja bardzo podstawowa.

Składniki:

  • 4 pomidory
  • 3 jajka
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • szczypiorek


Pomidory należy sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki.
Następnie pokroić w drobną kostkę, przyprawić i dusić na patelni. .
PO około 5 minutach gdy powstanie gęsty pomidorowy mus wbijamy jajka i na małym ogniu smażymy jak "sadzone". Ja zrobiłam to pod przykrywką żeby się ładnie ścięły.

Posypujemy szczypiorkiem i zajadamy z grzankami ;)
Danie nie nadaje się do podgrzewania.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz