Babka puszysta, mięciutka, lekka. Najlepsza jaką do tej pory zrobiłam :) Polecam na Wielkanocny stół ale nie tylko.
Składniki:
- 4 jajka
- jedna szklanka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki oleju
- 1 szklanka cukru
*szklanka 250 ml
Białka oddzielamy od żółtek.
Mąki i proszek należy przesiać.
Białka ubijamy na sztywną białą pianę. Następnie stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier cały czas miksując. Dodajemy po jednym żółtku.
Odkładamy mikser i drewnianą łyżką mieszamy ciasto stopniowo dodając po łyżce mąki. Następnie malutkim strumyczkiem powoli wlewamy olej cały czas mieszając.
Formę do babki smarujemy masłem i posypujemy mąką. Wylewamy ciasto i pieczemy w temp 180st góra-dół lub termoobieg 160st ok.40-50 min do suchego patyczka.
inspiracja ilovebake
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz