niedziela, 8 maja 2016

Francuska tarta pieczarkowa ze szparagami



Prosta w przygotowaniu tarta. Coś dla miłośników pieczarek, które z sosem BBQ komponują się idealnie. Dodatkowo z wykorzystaniem sezonowych szparagów, które można pominąć poza sezonem a tarta będzie równie smaczna.

Składniki:

  • płat ciasta francuskiego
  • 400g pieczarek
  • 6-8 zielonych szparagów
  • 5 cm białej części pora
  • 5 łyżek sosu BBQ
  • 2-3 łyżki gęstego jogurtu greckiego
  • 3/4 szklanki potartego na drobnych oczkach parmezanu
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, tymianek, bazylia
  • + 2 łyżeczki masła do smażenia 


Pieczarki przyprawiamy i podsmażamy na maśle, aż będą miękkie.
Szparagi należy lekko podgotować (al dente) w posolonej wodzie.

Por kroimy na cieniutkie paseczki, mieszamy z pieczarkami, jogurtem i serem. Masę można jeszcze doprawić do smaku.

Płat ciasta układamy na spodzie blachy do tart (wykładamy zarówno spód jak i boki).
Smarujemy sosem BBQ. Nakładamy równomiernie masę pieczarkową. Na wierzch układamy szparagi.

Pieczemy w temp. 210st C aż ciasto się ładnie z wierzchu zarumieni po ok.20 min. (zależy od piekarnika)






1 komentarz:

  1. świetny propozycja również na imprezy :)
    zapraszam do udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2016/04/konkurs-wiosna-na-talerzu-z-green.html

    OdpowiedzUsuń