Prosta w przygotowaniu tarta. Coś dla miłośników pieczarek, które z sosem BBQ komponują się idealnie. Dodatkowo z wykorzystaniem sezonowych szparagów, które można pominąć poza sezonem a tarta będzie równie smaczna.
Składniki:
- płat ciasta francuskiego
- 400g pieczarek
- 6-8 zielonych szparagów
- 5 cm białej części pora
- 5 łyżek sosu BBQ
- 2-3 łyżki gęstego jogurtu greckiego
- 3/4 szklanki potartego na drobnych oczkach parmezanu
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, tymianek, bazylia
- + 2 łyżeczki masła do smażenia
Pieczarki przyprawiamy i podsmażamy na maśle, aż będą miękkie.
Szparagi należy lekko podgotować (al dente) w posolonej wodzie.
Por kroimy na cieniutkie paseczki, mieszamy z pieczarkami, jogurtem i serem. Masę można jeszcze doprawić do smaku.
Płat ciasta układamy na spodzie blachy do tart (wykładamy zarówno spód jak i boki).
Smarujemy sosem BBQ. Nakładamy równomiernie masę pieczarkową. Na wierzch układamy szparagi.
Pieczemy w temp. 210st C aż ciasto się ładnie z wierzchu zarumieni po ok.20 min. (zależy od piekarnika)
świetny propozycja również na imprezy :)
OdpowiedzUsuńzapraszam do udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2016/04/konkurs-wiosna-na-talerzu-z-green.html