Składniki na dwie duże porcje lub 4 mniejsze:
- 500 ml mleka
- 7-8 łyżek nasion chia
- 4 łyżki gęstego jogurtu greckiego
- 3-4 łodygi rabarbaru
- cukier lub inne słodzidło do smaku ( ja użyłam cukier puder)
Jogurt dokładnie mieszamy z mlekiem. Następnie dodajemy nasiona chia. Wkładamy do lodówki i od czasu do czasu mieszamy. Najlepiej pudding przygotować wieczorem dzień przed podaniem. Żeby zdążył stężeć.
Mus rabarbarowym. Rabarbar kroimy na kawałki ok. 1 cm. Wrzucamy do rondelka, zalewamy ok 50 ml wody, dodajemy cukier wg uznania i preferencji słodkości. I gotujemy na wolnym ogniu aż owoce się "rozgotują" i powstanie gęsty mus.
Ostudzony rabarbar układamy na rozłożony do szklanek lub pucharków pudding.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz