poniedziałek, 23 maja 2016

Jogurtowy pudding chia z musem rabarbarowym




Rabarbarowych przysmaków ciąg dalszy ;) Tym razem coś na śniadanie? Drugie śniadanie? Lub o jakiej tylko porze dnia Wam się zachce :) Nasiona chia bardzo zdrowe tym razem w wersji z czerwonym musem. Przygotowanie banalnie proste, pyyycha!

Składniki na dwie duże porcje lub 4 mniejsze:
  • 500 ml mleka
  • 7-8 łyżek nasion chia
  • 4 łyżki gęstego jogurtu greckiego
  • 3-4 łodygi rabarbaru
  • cukier lub inne słodzidło do smaku ( ja użyłam cukier puder)


Jogurt dokładnie mieszamy z mlekiem. Następnie dodajemy nasiona chia. Wkładamy do lodówki i od czasu do czasu mieszamy. Najlepiej pudding przygotować wieczorem dzień przed podaniem. Żeby zdążył stężeć.

Mus rabarbarowym. Rabarbar kroimy na kawałki ok. 1 cm. Wrzucamy do rondelka, zalewamy ok 50 ml wody, dodajemy cukier wg uznania i preferencji słodkości. I gotujemy na wolnym ogniu aż owoce się "rozgotują" i powstanie gęsty mus.

Ostudzony rabarbar układamy na rozłożony do szklanek lub pucharków pudding. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz