wtorek, 17 maja 2016

Ciasto kruche z rabarbarem i kruszonką




Jest i kolejny sezonowy gość - rabarbar. Mnie wróciła ochota na wypieki więc kuchnia zapachniała kruchym plackiem z dodatkiem domowego dżemu porzeczkowego i oczywiście mnóstwem rabarbaru. Całość wykończona pyszną maślaną kruszonką... Nie mogło być lepiej :)
Inspiracją przepisu były MW. A inne propozycje z rabarbarem znajdziecie tu.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 180g zimnego masła
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka gęstego jogurtu greckiego
  • 4 łyżki gęstego dżemu porzeczkowego ( ja miałam domowy - można użyć innego smaku lub całkowicie pominąć składnik ;)
  • 800g rabarbaru
  • 4 łyżki cukru pudru

Kruszonka:
  • 100g rozpuszczonego gorącego masła
  • 1 szklanka mąki
  • 5 łyżek cukru pudru

Wszystkie składniki na ciasto: mąkę, sodę, żółtka, cukier, masło i jogurt zagniatamy w jednolitą kulę i wkładamy do lodówki na 30 min.

Ciasto ścieramy na wielkich oczkach i równomiernie rozkładamy na balszce wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy w piekarniku 180st C ok. 15 min.

Teraz można przygotować kruszonkę. Masło rozpuścić i podgrzać by było bardzo gorące - uwaga żeby się nie przypaliło. Następnie wlać do miski z mąką i cukrem. Energicznie wymieszać łyżką.

Ciasto wyjęte z piekarnika należy lekko ostudzić i posmarować dżemem.

Rabarbar kroimy w kawałki 1 cm. Zasypujemy cukrem, mieszamy i wykładamy na ciasto.

Całość posypujemy kruszonką i pieczemy 180st C przez ok. 30-40 min.

Gotowe posypujemy cukrem pudrem ;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz