Jest i kolejny sezonowy gość - rabarbar. Mnie wróciła ochota na wypieki więc kuchnia zapachniała kruchym plackiem z dodatkiem domowego dżemu porzeczkowego i oczywiście mnóstwem rabarbaru. Całość wykończona pyszną maślaną kruszonką... Nie mogło być lepiej :)
Inspiracją przepisu były MW. A inne propozycje z rabarbarem znajdziecie tu.
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 180g zimnego masła
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżeczka sody
- 3 żółtka
- 1 łyżka gęstego jogurtu greckiego
- 4 łyżki gęstego dżemu porzeczkowego ( ja miałam domowy - można użyć innego smaku lub całkowicie pominąć składnik ;)
- 800g rabarbaru
- 4 łyżki cukru pudru
Kruszonka:
- 100g rozpuszczonego gorącego masła
- 1 szklanka mąki
- 5 łyżek cukru pudru
Wszystkie składniki na ciasto: mąkę, sodę, żółtka, cukier, masło i jogurt zagniatamy w jednolitą kulę i wkładamy do lodówki na 30 min.
Ciasto ścieramy na wielkich oczkach i równomiernie rozkładamy na balszce wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy w piekarniku 180st C ok. 15 min.
Teraz można przygotować kruszonkę. Masło rozpuścić i podgrzać by było bardzo gorące - uwaga żeby się nie przypaliło. Następnie wlać do miski z mąką i cukrem. Energicznie wymieszać łyżką.
Ciasto wyjęte z piekarnika należy lekko ostudzić i posmarować dżemem.
Rabarbar kroimy w kawałki 1 cm. Zasypujemy cukrem, mieszamy i wykładamy na ciasto.
Całość posypujemy kruszonką i pieczemy 180st C przez ok. 30-40 min.
Gotowe posypujemy cukrem pudrem ;)
Ciasto ścieramy na wielkich oczkach i równomiernie rozkładamy na balszce wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy w piekarniku 180st C ok. 15 min.
Teraz można przygotować kruszonkę. Masło rozpuścić i podgrzać by było bardzo gorące - uwaga żeby się nie przypaliło. Następnie wlać do miski z mąką i cukrem. Energicznie wymieszać łyżką.
Ciasto wyjęte z piekarnika należy lekko ostudzić i posmarować dżemem.
Rabarbar kroimy w kawałki 1 cm. Zasypujemy cukrem, mieszamy i wykładamy na ciasto.
Całość posypujemy kruszonką i pieczemy 180st C przez ok. 30-40 min.
Gotowe posypujemy cukrem pudrem ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz