niedziela, 28 lutego 2016

Ciasto marchewkowe z ananasem i orzechami włoskimi




Zachciało mi się ciasta marchewkowego mam już swoją ulubioną wersję którą znajdziecie tutaj klik. Dzisiaj kolejna wersja tym razem z dodatkiem ananasa i orzechów włoskich ;)
Całość wykończona kremem z mascarpone i białej czekolady.

Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynaomu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszatołowej
  • 1/4 łyżeczki imbiru
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • 3 plastry ananasa z puszki
  • 2 duże marchewki potarte na małych oczkach
  • garść posiekanych orzechów włoskich


Krem:

  • 125g serka mascarpone
  • tabliczka białej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej


Wszystkie suche składniki mieszamy w misce.
W osobnym naczyniu roztrzepujemy rózgą jajka i dodajemy olej.

Mokre składniki mieszamy z suchymi. Dodajemy pokrojonego w  kostkę ananasa, potartą marchewkę i posiekane orzechy. Całość mieszamy.

Wlewamy do tortownicy 18 cm. (spód wyłożony papierem do pieczenia) i pieczemy w temp. 180st C do suchego patyczka. Ok. 45 minut.

Krem: Gdy czekolada się ostudzi mieszamy z serkiem aż powstanie gładka masa.

Krem nakładamy na ciasto gdy będzie całkowicie chłodne. Dekorujemy orzechami. Przechowujemy w lodówce.



2 komentarze:

  1. Bardzo lubię ciasto marchewkowe ale nigdy nie dodawałam żadnej polewy i to połączenie bardzo mnie zaskoczyło:) Pomysły na inne fajne połączenia znalazłam na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/
    i ostatnio często tam zaglądam kiedy chcę upiec coś pysznego:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polewa to dopiero rozkosz dla podniebienia :)

    OdpowiedzUsuń