niedziela, 14 lutego 2016

Kotlety z kurczaka w kukurydzianej panierce



Kurczak - nasze ulubione mięcho! :) Szybki w przygotowaniu a w tym wydaniu baaardzo chrupiący. Jeszcze tylko ziemniaczki z koperkiem i jakieś warzywa. Obiad chrupiący i gotowy :)

Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka
  • ulubione przyprawy do kurczaka - użyłam tymianek, bazylię, czosnek, przyprawę do kurczaka
  • 1 jajko
  • ok 2 szklanki płatków kukurydzianych
  • olej do smażenie
Dodatkowo:
  • pomidory
  • ziemniaki 
  • koperek

Piersi rozklepujemy za pomocą tłuczka. Grubość zależy od tego jakie lubicie. Nie róbcie zbyt cieniutkich.

Przyprawiamy z każdej strony.

W misce widelcem roztrzepujemy jajko.

Na talerzyku rękami kruszymy na mniejsze kawałki płatki.

Każdy kotlet dokładnie maczamy w jajku i obtaczamy w panierce. Mocno dociskając żeby się nie odklejała.

Smażymy na patelni z każdej strony na złociutki kolor. 
Radzę robić to na wolnym ogniu żeby kotlety się upiekły a panierka nie spaliła :)

Podajemy z ziemniakami i warzywami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz