środa, 15 kwietnia 2015

Zupa meksykańska




Ooooostro w naszej kuchni! Sycąca mięsna zupa rodem z palącego papryczką chilli Meksyku. Dobry wybór na obiad chociaż ciężko mi nazwać to zupą bo tak sycąca potrawa może stanowić "drugie danie" obiadowe ;)

Składniki:

  • 3 szklanki bulionu
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 przecier pomidorowy
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 2 cebule 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 kg mięsa mielonego (wołowe)
  • 1 czerwona papryka
  • Przyprawy: do mielonego, majeranek, bazylia, oregano, sól, czosnek granulowany, papryka ostra mielona

Cebulę i czosnek posikane w kostkę smażymy na patelni razem z mięsem mielonym (przyprawiamy je).

Do garnka wlewamy pomidory z zalewą, bulion, przecier pomidorowy i pokrojoną w kostkę paprykę. Gotujemy aż papryka będzie miękka. Dodajemy kukurydze (bez zalewy), usmażone mięso. I całość gotujemy około 10 min. Następnie wrzucamy odcedzoną i umytą fasolę i gotujemy aż zupa się odrobinę zredukuje.

Przyprawiamy do smaku i gotowe :)

Można podawać z pieczywem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz