Ooooostro w naszej kuchni! Sycąca mięsna zupa rodem z palącego papryczką chilli Meksyku. Dobry wybór na obiad chociaż ciężko mi nazwać to zupą bo tak sycąca potrawa może stanowić "drugie danie" obiadowe ;)
Składniki:
- 3 szklanki bulionu
- 1 puszka pomidorów
- 1 przecier pomidorowy
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 kg mięsa mielonego (wołowe)
- 1 czerwona papryka
- Przyprawy: do mielonego, majeranek, bazylia, oregano, sól, czosnek granulowany, papryka ostra mielona
Cebulę i czosnek posikane w kostkę smażymy na patelni razem z mięsem mielonym (przyprawiamy je).
Do garnka wlewamy pomidory z zalewą, bulion, przecier pomidorowy i pokrojoną w kostkę paprykę. Gotujemy aż papryka będzie miękka. Dodajemy kukurydze (bez zalewy), usmażone mięso. I całość gotujemy około 10 min. Następnie wrzucamy odcedzoną i umytą fasolę i gotujemy aż zupa się odrobinę zredukuje.
Przyprawiamy do smaku i gotowe :)
Można podawać z pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz