poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Zapiekanka z pęczakiem brokułem i szynką



Łatwa i sycąca zapiekaneczka. Dobra opcja dla tych co lubią kaszę. Ja ostatnio polubiłam bardzo pęczka :) Dorzucamy trochę warzyw, jakieś mięsko i gotowe. Całość pokryta chrupiącą skórką z parmezanu.


Składniki:

  • 3/4 szklanki kaszy pęczak
  • 1 brokuł (ok. 500g)
  • 4 łyżki groszku z puszki
  • 150g szynki ze schabu pieczonego
  • 1 jajko 
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 
  • 2 łyżki śmietanki do zup 18%
  • parmezan
  • sól himalajska, świeżo mielony pieprz, majeranek


Kaszę gotujemy jak w przepisie na opakowaniu.
Brokuł gotujemy al dente w posolonej wodzie.

Ugotowaną kaszę kładziemy na spód naczynia żaroodpornego lub innej formy do zapiekania.
Następnie układamy różyczki brokuła,groszek i pokrojoną w kostkę szynkę.

Jajko roztrzepać widelcem w miseczce dodać śmietany, przyprawić.

Zapiekankę zalewamy przygotowaną mieszanką. Posypujemy potartym parmezanem.
Wkładamy do piekarnika 180st C aż ser się ładnie zarumieni.

1 komentarz:

  1. Polska język, trudna język! Po lekturze tego "pęczaka" odechciało mi się jeść!

    OdpowiedzUsuń