Łatwa i sycąca zapiekaneczka. Dobra opcja dla tych co lubią kaszę. Ja ostatnio polubiłam bardzo pęczka :) Dorzucamy trochę warzyw, jakieś mięsko i gotowe. Całość pokryta chrupiącą skórką z parmezanu.
Składniki:
- 3/4 szklanki kaszy pęczak
- 1 brokuł (ok. 500g)
- 4 łyżki groszku z puszki
- 150g szynki ze schabu pieczonego
- 1 jajko
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki śmietanki do zup 18%
- parmezan
- sól himalajska, świeżo mielony pieprz, majeranek
Kaszę gotujemy jak w przepisie na opakowaniu.
Brokuł gotujemy al dente w posolonej wodzie.
Ugotowaną kaszę kładziemy na spód naczynia żaroodpornego lub innej formy do zapiekania.
Następnie układamy różyczki brokuła,groszek i pokrojoną w kostkę szynkę.
Jajko roztrzepać widelcem w miseczce dodać śmietany, przyprawić.
Zapiekankę zalewamy przygotowaną mieszanką. Posypujemy potartym parmezanem.
Wkładamy do piekarnika 180st C aż ser się ładnie zarumieni.
Polska język, trudna język! Po lekturze tego "pęczaka" odechciało mi się jeść!
OdpowiedzUsuń