Ten sernik jest zdecydowanie najlepszym jaki do tej pory zrobiłam. Delikatny i puszysty,pachnie świeżą wanilią i rozpływa się w ustach. Nie jestem zwolennikiem bakalii w cieście dlatego u mnie ich nie znajdziecie ;) Bazą sernika jest ciasteczkowy spód który idealnie się komponuje całość jest rewelacyjna i nie trudna do przygotowania.
Składniki na spód*:
- 200g ciastek markizów (użyłam HITów czekoladowych z waniliowym nadzieniem)
- 50g roztopionego masła
Składniki na masę sernikową:
- 1kg twarogu na sernik
- 100g masła
- 5 jajek
- 1 i 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków lub cukru pudru
- 1 budyń waniliowy
- 1 laska wanilii
Polewa:
- 100g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki masła
*Tortownica 22cm
W malakserze rozdrabniamy ciasteczka. Rozpuszczamy masło. Gdy trochę przestygnie mieszamy z ciasteczkami. Wysypujemy na spód tortownicy (można wyłożyć papierem do pieczenia) dobrze ugniatamy i tak aby powstał równy spód.
Masło ucieramy z cukrem aż do uzyskania jasnej puszystej masy. Stopniowo cały czas miksując dodajemy po jednym jajku. Następnie porcjami dodajemy twaróg. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż i ostrzem noża wydobywamy ziarenka, dodajemy do masy.
Do masy serowej dodajemy proszek budyniowy. Mieszamy krótko tylko do połączenia składników.
Wylewamy masę na spód. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180st C i pieczemy przez około 1,5h. Ja po 30 min zmniejszyłam temp na 150st na 30 min potem zwiększyłam znów do 180st.
Studzimy w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiami.
Na spód piekarnika położyłam naczynie żaroodporne z wodą żeby sernik był równomiernie upieczony i nie opadł.
Wystudzony sernik polewamy czekoladą (rozpuszczamy z masłem w gorącej kąpieli wodnej).
Najlepiej smakuje następnego dnia ;)
W malakserze rozdrabniamy ciasteczka. Rozpuszczamy masło. Gdy trochę przestygnie mieszamy z ciasteczkami. Wysypujemy na spód tortownicy (można wyłożyć papierem do pieczenia) dobrze ugniatamy i tak aby powstał równy spód.
Masło ucieramy z cukrem aż do uzyskania jasnej puszystej masy. Stopniowo cały czas miksując dodajemy po jednym jajku. Następnie porcjami dodajemy twaróg. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż i ostrzem noża wydobywamy ziarenka, dodajemy do masy.
Do masy serowej dodajemy proszek budyniowy. Mieszamy krótko tylko do połączenia składników.
Wylewamy masę na spód. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180st C i pieczemy przez około 1,5h. Ja po 30 min zmniejszyłam temp na 150st na 30 min potem zwiększyłam znów do 180st.
Studzimy w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiami.
Na spód piekarnika położyłam naczynie żaroodporne z wodą żeby sernik był równomiernie upieczony i nie opadł.
Wystudzony sernik polewamy czekoladą (rozpuszczamy z masłem w gorącej kąpieli wodnej).
Najlepiej smakuje następnego dnia ;)
Wygląda pysznie.:)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://gotujzkarolka.blogspot.com/
❤