Serniki mi się nigdy nie znudzą :) Jeżeli macie resztki świątecznych pierników to doskonały sposób na ich wykorzystanie. Ten sernik sprawdzi się idealnie na świątecznym stole. Można go upiec w ostatniej chwili :) Jest puszysty i delikatny a jego doskonały smak podkreśla nuta pomarańczy ;)
Składniki na spód:
- 170g ciastek owsianych
- 40g roztopionego masła
Składniki na masę serową:
- 500g twarogu na sernik ja użyłam tego z Wielunia
- 500g serka ricotta
- 2 duże jajka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/2 cukru drobnego do wypieków
- 1 łyżeczka ekstraktu pomarańcz brazylijska Dr.Oetker
- 250ml gęstego jogurtu greckiego
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu pomarańcz brazylijska Dr.Oetker
Wierzch:
- pierniczki z marmoladą
- pokruszone pierniczki świąteczne
Ciasteczka i masło wrzucamy do malaksera i miksujemy, aż uzyskamy konsystencję mokrego piasku. Następnie wykładamy masą ciasteczkową spód tortownicy (23 cm) dokładnie dociskając palcami.
Wszystkie składniki na sernik muszą być w temperaturze pokojowej. Wrzucamy je do misy i krótko miksujemy do połączenia. Masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 175st C na około 45-60 minut.
Wierzch sernika powinien być zarumieniony i ścięty wtedy sernik jest gotowy. Na tak upieczony sernik wylewamy wymieszane składniki na polewą śmietankową. I wkładamy całość do piekarnika na 12 min.
Na ciepłą masę układamy pierniczki. 4 pierniczki rozkruszamy na wierzch. Gdy ciasto będzie zimne wkładamy do lodówki na jakieś 8h.
same moje smaki <3
OdpowiedzUsuń