wtorek, 2 stycznia 2018

Sernik pierniczkowy z nutą pomarańczy




Serniki mi się nigdy nie znudzą :) Jeżeli macie resztki świątecznych pierników to doskonały sposób na ich wykorzystanie. Ten sernik sprawdzi się idealnie na świątecznym stole. Można go upiec w ostatniej chwili :) Jest puszysty i delikatny a jego doskonały smak podkreśla nuta pomarańczy ;)

Składniki na spód:
  • 170g ciastek owsianych
  • 40g roztopionego masła


Składniki na masę serową:

  • 500g twarogu na sernik ja użyłam tego z Wielunia
  • 500g serka ricotta
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/2 cukru drobnego do wypieków
  • 1 łyżeczka ekstraktu pomarańcz brazylijska Dr.Oetker


Polewa śmietanowa:

  • 250ml gęstego jogurtu greckiego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu pomarańcz brazylijska Dr.Oetker

Wierzch:
  • pierniczki z marmoladą
  • pokruszone pierniczki świąteczne
Ciasteczka i masło wrzucamy do malaksera i miksujemy, aż uzyskamy konsystencję mokrego piasku. Następnie wykładamy masą ciasteczkową spód tortownicy (23 cm) dokładnie dociskając palcami.

Wszystkie składniki na sernik muszą być w temperaturze pokojowej. Wrzucamy je do misy i krótko miksujemy do połączenia. Masę serową wylewamy na ciasteczkowy spód i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 175st C na około 45-60 minut.
Wierzch sernika powinien być zarumieniony i ścięty wtedy sernik jest gotowy.  Na tak upieczony sernik wylewamy wymieszane składniki na polewą śmietankową. I wkładamy całość do piekarnika na 12 min.

Na ciepłą masę układamy pierniczki. 4 pierniczki rozkruszamy na wierzch. Gdy ciasto będzie zimne wkładamy do lodówki na jakieś 8h.





1 komentarz: