Składniki na ciasto o średnicy 23cm:
- 150g cukru
- 4 duże jajka
- 75g mąki ziemniaczanej
- 70g mąki pszennej
- 3 łyżki gorzkiego kakao
Białka oddzielamy od żółtek.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier cały czas miksując.
Następnie dodajemy po jednym żółtku.
Mąki mieszamy razem z proszkiem do pieczenia. Małymi porcjami dodajemy mąkę do masy.
Na końcu dodajemy kakao.
Tak przygotowaną masę wylewamy do formy ( ja nie używam tłuszczu ani papieru do pieczenia używam super formy silikonowej ze szklanym dnem - polecam :)
Ciasto pieczemy 180st C ok. 30-40 min. Do suchego patyczka. Ostudzone ciasto równo i delikatnie przekrajamy na dwie części.
Składniki na krem:
- 400ml śmietany kremówki 36%
- 300g gorzkiej czekolady
- 200g serka mascarpone
Krem należy przygotować najlepiej dzień wcześniej wieczorem. Albo chociaż z 5-6h przed podaniem. Ja zrobiłam to wieczorem.
Śmietankę podgrzewamy (nie dopuścić do wrzenia) i mieszamy z czekoladą. Tak by nie było grudek. Masę wkładamy do lodówki. Rano (lub po kliku h) miksujemy tak by powstał gęsty i zbity krem. Następnie stopniowo dodajemy serek mascarpone.
Poncz kawowy:
- 1 łyżeczka kawy
- 50-70ml wody
Kawę zalewamy wodą.
Wierzch tortu:
- 100g gorzkiej czekolady
- 100ml śmietanki słodkiej
- 2 kinder bueno (białe i mleczne)
- 1 kinder niespodzianka
- 1 paczka kinder czekoladek
- 1 batonik kinder country
Czekoladę rozpuszczamy w gorącej kąpieli wodnej razem ze śmietanką.
Wykończenie tortu:
Dolny blat tortu nakrapiamy ponczem kawowym. Wykładamy na niego 3/4 kremu czekoladowego. Nakładamy na krem drugi blat ciasta od spodu także nasączony ponczem. Pozostałą ilością kremu dekorujemy równomiernie boki i wierzch ciasta. Ja włożyłam ciasto do lodówki na 30 min.
Po tym czasie na wierzch wylałam polewę czekoladową i całość udekorowałam słodkościami kinder. Tort przygotowałam z samego rana w dniu imprezy urodzinowej ;)
cudny torcik
OdpowiedzUsuńRozmarzyłam się!
OdpowiedzUsuń