poniedziałek, 18 grudnia 2017

Choinka makowa z ciasta francuskiego



Wrzucam jeszcze przed świętami, bo tak sobie myślę ze to dobra alternatywa dla świątecznego makowca :) Przygotowanie zajmuje jakieś 30 minut, potrzebne są dwa składniki i gotowe :)

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 300g masy makowej


Ciasto kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Nakładamy jeden płat ciasta francuskiego na drugi. Wycinamy kształt choinki. Zdejmujemy jeden i na ten dolny nakładamy równomiernie masę makową.

Następnie nakładamy drugi kawałek ciasta i lekko dociskamy boki. Na obrazku poniżej pokazałam jak należy ponacinać choinkę. Następnie każdą "gałązkę" zawijamy. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika 180st C na koło 15-20 min. Trzeba kontrolować gdy się zarumieni choinka gotowa.



Wyjmujemy z piekarnika i gotowe. Można ją dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.

Z resztek ciasta udało mi się zrobić dwie małe choinki w ten sam sposób co tą dużą, użyłam do tego resztę masy makowej z puszki ;)








2 komentarze:

  1. prosta i efektowna <3 to lubię!

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny i efektowny, a do tego mega prosty i szybki pomysł na makowca. Na pewno wyprobuję w te święta. Super. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń