piątek, 2 marca 2018

Kulki z białego sera i masła orzechowego





Pyszna przekąska do zrobienia w klika minut :) Najwięcej czasu potrzeba by czekolada zastygła. Jeżeli potrzebujecie mega szybkiej przekąski czekoladę można pominąć ;)

Składniki na ok.10-12 sztuk:

  • 200g białego sera półtłustego (użyłam kostki z biedronki - ten serek jest bardzo gładki po rozmieszaniu)
  • 2 duże łyżki masła orzechowego
  • 5 łyżek syropu klonowego

Polewa:

  • 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka oleju kokosowego


Do miski wrzucamy wszystkie składniki na kulki i dokładnie je mieszamy. Jeżeli chcecie by masa była bardzo gładka wymieszajcie ją w malakserze.
Następnie formujemy kulki wielkości orzecha laskowego lub większe. Zależnie jak wolicie.

Składniki na polewę rozpuszczamy w mikrofalówce lub w gorącej kąpieli wodnej. Gdy czekolada się ostudzi delikatnie obtaczamy w niej kulki.

Gotowe pralinki wkładamy do lodówki aż czekolada zastygnie.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz