To ciasto jest meega! Koniecznie musicie je zrobić. Jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu i nie jest skomplikowane. Mówię Wam warto, bo to niebo w gębie. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim maniakom kokosa ;)
Składniki:
- 250g mleka
- 80g cukru trzcinowego
- 60g wiórek kokosowych
- 2 żółtka
- ziarenka z jednej laski wanilii
- 25g skrobi ziemniaczanej
- 25g mąki pszennej
Dodatkowo:
- 100g oleju kokosowego
- paczka krakersów
- 2 łyżki wiórków kokosowych na wierzch
Wszystkie składniki oprócz oleju kokosowego wrzucamy do garnka. Mieszamy rózgą i gotujemy na małym ogniu przez około 10 min. Aż powstanie gęsta masa. Następnie dodajemy olej kokosowy i mieszamy (już nie podgrzewając).
Jeżeli masa nie będzie się chciała wymieszać z olejem wymieszajcie całość mikserem.
Ja swoje ciacho zrobiłam w foremce silikonowej 20cmx10cm. Możecie równie dobrze wykorzystać jakąś małą tortownicę.
Masę dzielimy na trzy części. W foremce układamy:
- krakersy
- masa
- krakersy
- masa
- na wierzch wiórki kokosowe
Wkładamy na noc do lodówki. Ja po godzinie (musiałam :D) odkroiłam kawałek i też było dobre -krakersy były bardzo chrupkie ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz