Masa serowa:
- 1kg sera na sernik (użyłam Piątnicy)
- 4 jajka
- 300 ml śmietany kremówki 30%
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- opakowanie (400g) krówek najlepiej twardych (użyłam firmy Wawel :)
Wierzch:
- 30-50 ml śmietany kremówki 30%
- 4 pokruszone krówki
Wszystkie składniki na masę serową wrzucamy do misy i mieszamy za pomocą miksera. Dokładnie, ale krótko by nie napowietrzyć zbytnio sernika.
Masę wylewamy do tortownicy (23cm). Krówki kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do sernika. Dociskamy palcem tak by się zanurzyły w masie serowej.
Pieczemy w temp 150st C termoobieg , ok. 40-60 min. Sernik powinien być ścięty na środku, wtedy jest gotowy i można go wyjąć. Schładzamy go przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Na zimny sernik wykładamy ubitą śmietankę i wierzch posypujemy pokruszonymi krówkami.
Najlepiej smakuje gdy jest schłodzony przez całą noc w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz