wtorek, 13 marca 2018

Sernik z krówkami





Krówki do zdecydowanie mój ulubiony słodycz. Najlepsze takie twarde i scukrowane. W dzieciństwie często z moją koleżanką robiłyśmy je samodzielnie na patelni dosłownie pożerając jeszcze ciepłą i płynną masę :) Ale dzisiaj nie o tym. Przedstawiam spełnienie marzeń każdego łasucha sernik i zanurzone w nim krówki a żeby nie było za mało wierzch ozdobiony pokruszonymi krówkami :)

Masa serowa:
  • 1kg sera na sernik (użyłam Piątnicy)
  • 4 jajka
  • 300 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • opakowanie (400g) krówek najlepiej twardych (użyłam firmy Wawel :)

Wierzch:
  • 30-50 ml śmietany kremówki 30%
  • 4 pokruszone krówki

Wszystkie składniki na masę serową wrzucamy do misy i mieszamy za pomocą miksera. Dokładnie, ale krótko by nie napowietrzyć zbytnio sernika.

Masę wylewamy do tortownicy (23cm). Krówki kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do sernika. Dociskamy palcem tak by się zanurzyły w masie serowej.

Pieczemy w temp 150st C termoobieg , ok. 40-60 min. Sernik powinien być ścięty na środku, wtedy jest gotowy i można go wyjąć. Schładzamy go przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Na zimny sernik wykładamy ubitą śmietankę i wierzch posypujemy pokruszonymi krówkami.

Najlepiej smakuje gdy jest schłodzony przez całą noc w lodówce.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz