Sezon na szparagi dobiega końca, także jeszcze bardzo szybko śpieszę z przepisem na przepyszny krem :) Doskonale komponuje się z serem feta, camembertem, groszkiem ptysiowym czy grzankami. Przygotowanie banalnie proste - ekstra smak gwarantowany :)
Składniki:
- 2 pęczki zielonych szparagów
- 2 średniej wielkości cebule+łyżka oleju rzepakowego
- 1 ząbek czosnku
- 1-1,5 litra bulionu
- 100 ml śmietanki 30%
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
- ser feta
- grzanki
Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oleju.
Szparagi gotujemy w wodzie.
Następnie odcedzamy wodę, szparagi wrzucamy do cebulki, całość krótko podsmażamy. Zalewamy wszystko bulionem i gotujemy razem około 5 minut.
Całość miksujemy na gładki krem pomocą blendera. Na końcu dodajemy śmietankę i przyprawiamy do smaku.
Podajemy z ulubionymi dodatkami u nas ser feta i grzanki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz