Domowa granola najlepsza, dużo bardziej bogata w składniki niż ta ze sklepu. Dodajesz to co lubisz najbardziej ;) Doskonała do do mleka, jogurtu i deserów.
Składniki:
- 15 łyżek płatków orkiszowych (można użyć owsianych górskich)
- 8 łyżek ziaren słonecznika
- 5 łyżek pestek dyni
- 3 łyżki sezamu
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- garść suszonych śliwek
- garść żurawiny suszonej
- 2 łyżeczki pasty tahini
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 4 łyżki miodu
Wszystkie suche składniki mieszamy w dużej misce. Nie dodajemy owoców suszonych.
W kubku mieszamy mokre składniki.
Dodajemy mokre składniki do suchych i mieszamy.
Na dużą blachę z piekarnika wykładamy papier do pieczenia i wykładamy równomiernie granolę.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180st C. Pieczemy ok. 15 min - aż się zarumieni. Ja w połowie czasu mieszam granolę by się nie przypaliła. Po pieczeniu dodajemy suszone owoce, całość mieszamy i gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz