wtorek, 17 października 2017

Szybkie ciasto z jabłkami




Ostatnio jakaś seria ciast z jabłkami, ale to dobrze bo w końcu jesień i sezon na te owoce. Ale najlepsze jest to, że nawet poza sezonem można je zrobić, bo w sklepie jabłka zawsze znajdziecie ;)
Ciasto z serii - zrób to bardzo szybko. Biszkoptowe i lekkie a składniki pewnie każdy z Was ma w domu ;)


Składniki:
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 3 jabłka 


Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na cieńsze plastry.

Białka oddzielamy od żółtek.

Białka ubijamy na sztywno. Cały czas ubijając dodajemy stopniowo cukier. Następnie dorzucamy po jednym żółtku.
Zmniejszamy obroty i stopniowo dodajemy mąki i proszek do pieczenia.

Ciasto przekładamy do tortownicy 26 cm. Ja używam silikonowej. Jeżeli macie zwykłą blaszkę wysmarujcie masłem i posypcie mąką lub bułką tartą.

Na wierzch ciasta układamy jabłka, dociskamy je palcem by się zanurzyły w cieście.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym 180st C ok. 30 min - do suchego patyczka.

Posypujemy cukrem pudrem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz