Ostatnio jakaś seria ciast z jabłkami, ale to dobrze bo w końcu jesień i sezon na te owoce. Ale najlepsze jest to, że nawet poza sezonem można je zrobić, bo w sklepie jabłka zawsze znajdziecie ;)
Ciasto z serii - zrób to bardzo szybko. Biszkoptowe i lekkie a składniki pewnie każdy z Was ma w domu ;)
Składniki:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 3 jabłka
Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na cieńsze plastry.
Białka oddzielamy od żółtek.
Białka ubijamy na sztywno. Cały czas ubijając dodajemy stopniowo cukier. Następnie dorzucamy po jednym żółtku.
Zmniejszamy obroty i stopniowo dodajemy mąki i proszek do pieczenia.
Ciasto przekładamy do tortownicy 26 cm. Ja używam silikonowej. Jeżeli macie zwykłą blaszkę wysmarujcie masłem i posypcie mąką lub bułką tartą.
Na wierzch ciasta układamy jabłka, dociskamy je palcem by się zanurzyły w cieście.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym 180st C ok. 30 min - do suchego patyczka.
Posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz