Jabłkowo się zrobiło na blogu, ale cóż poradzę, że teraz i jabłka są najlepsze i pogoda najlepsza na takie wypieki ;) Jesienna aura za oknem więc, aż się prosi o zrobienie takiego aromatycznego ciacha z jabłkiem :) Ciasto jest ekspresowe w przygotowaniu, ma proste składniki. Nie jest z tych "lekkich i puszystych" raczej bardziej zbite i mocno jabłkowe. Cudownie pachnie cynamonem i kardamonem.
- 150ml oleju rzepakowego
- 2 duże jajka lub 3 mniejsze
- 2 łyżki miodu
- 150g cukru trzcinowego
- 270g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 3 jabłka obrane i pokrojone w kostkę
- 2 duże łyżki jogurtu greckiego lub śmietany (można pominąć) [edit]
Lukier:
- 3/4 szklanki cukru pudru
- ok. 1 łyżeczki mleka/wody
- 1/2 łyżeczki cynamonu
W jednej misce mieszamy mokre składniki: jajka, olej, miód.
Gdy robiłam ciasto praz tysięczny ubijałam jajka przez 5 min mikserem. [edit] Ciasto było odrobinę bardziej puszyste. Gdy nie macie miksera, czasu albo chęci możecie pominąć ubijanie a ciasto będzie i tak bardzo dobre ;) [edit]
W drugiej misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon, kardamon.
Gdy robiłam ciasto praz tysięczny ubijałam jajka przez 5 min mikserem. [edit] Ciasto było odrobinę bardziej puszyste. Gdy nie macie miksera, czasu albo chęci możecie pominąć ubijanie a ciasto będzie i tak bardzo dobre ;) [edit]
W drugiej misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon, kardamon.
Do mokrych składników dodajemy suche, całość dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy pokrojone jabłka i mieszamy.
Wlewamy do formy o średnicy ok. 26cm. Ja używam silikonowej. Pieczemy w 180st C do suchego patyczka, czyli ok. 30-40 min.
Wszystkie składniki na lukier mieszamy. Gdy będzie zbyt lejący dodajcie więcej cukru, gdy zbyt gęsty odrobinę mleka/wody ;)
Wystudzone ciasto polewamy cynamonowym lukrem.
O Matko i córko - wspaniałe
OdpowiedzUsuńU mnie siedzi już w piecu...
OdpowiedzUsuńmam nadzieję że się udało :)
UsuńSkorzystałam z przepiu już drugi raz. Ciasto jest przepyszne, a robi się je błyskawicznie.:)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :)
Usuńja też już je robię chyba 10 raz :)