niedziela, 23 października 2016

Tarta brokułowa na cieście francuskim




Pyszna tarta na cieście francuskim z dodatkiem brokuła i podpieczonej szynki. Całość wykończona zapieczonym serem. Obiad szybki w przygotowaniu, sycący i nie wymagający zbyt wiele pracy ;)


Składniki:
  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 1 niewielki brokuł
  • 20 dag ulubionej szynki pokrojonej w kosteczkę
  • 2 jajka
  • 200g kwaśnej śmietany 18%
  • 150g sera cheddar
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie
  • świeży koperek

Szynkę kroimy w paski czy kostkę i podsmażamy chwilkę na patelni. Można nie trzeba.
Brokuła gotujemy 5 min w posolonej wodzie.
Spód formy do tarty wykładamy ciastem francuskim i podpiekamy ok 5 min w piekarniku.
Jajka mieszamy ze śmietaną, przyprawiamy do smaku i dodajemy ser oraz posiekany koperek.

Na podpieczony spód wykładamy brokuły, szynkę i wylewamy masą jajeczną. 
Całość posypujemy serem i zapiekamy 200st C ok.20 min.
Gdy wierzch zacznie się mocno rumienić przykryjcie go folią aluminiową.

My zajadaliśmy z dodatkiem sosu BBQ ;)

Smacznego!


3 komentarze:

  1. Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawa jest ta tarta! Kocham brokuły! :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy po upieczeniu tą folię aluminiową ściągnąć czy jeść z.

    OdpowiedzUsuń