Pyszna tarta na cieście francuskim z dodatkiem brokuła i podpieczonej szynki. Całość wykończona zapieczonym serem. Obiad szybki w przygotowaniu, sycący i nie wymagający zbyt wiele pracy ;)
Składniki:
- 1 płat ciasta francuskiego
- 1 niewielki brokuł
- 20 dag ulubionej szynki pokrojonej w kosteczkę
- 2 jajka
- 200g kwaśnej śmietany 18%
- 150g sera cheddar
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- świeży koperek
Szynkę kroimy w paski czy kostkę i podsmażamy chwilkę na patelni. Można nie trzeba.
Brokuła gotujemy 5 min w posolonej wodzie.
Spód formy do tarty wykładamy ciastem francuskim i podpiekamy ok 5 min w piekarniku.
Jajka mieszamy ze śmietaną, przyprawiamy do smaku i dodajemy ser oraz posiekany koperek.
Na podpieczony spód wykładamy brokuły, szynkę i wylewamy masą jajeczną.
Całość posypujemy serem i zapiekamy 200st C ok.20 min.
Gdy wierzch zacznie się mocno rumienić przykryjcie go folią aluminiową.
My zajadaliśmy z dodatkiem sosu BBQ ;)
Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa jest ta tarta! Kocham brokuły! :) https://jaglusia.wordpress.com/
OdpowiedzUsuńCzy po upieczeniu tą folię aluminiową ściągnąć czy jeść z.
OdpowiedzUsuń