Placki na bazie twarogu, jajek i mąki. Wywodzą się z kuchni rosyjskiej, bardzo często serwowane także na Ukrainie i Białorusi. Nazywane syrnikami od syra -sera ;) Są bardzo delikatne i mocno serowe. Dobre na obiad, śniadanie czy podwieczorek. Doskonałe dla dzieciaków :)
Składniki na 4-5 sztuk:
- kostka białego twarogu (200g)
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- mąka do podsypania
- olej rzepakowy
- ulubione dodatki: dżem, cukier puder, kwaśna śmietana, jogurt, owoce
Ser zagniatamy widelcem, dodajemy jajko, cukier, mąkę, cynamon i całość mieszamy aż składniki się połączą.
Ciasto będzie dość rzadkie, dlatego na talerz wysypujemy mąkę. Na mąkę nakładamy porcję ciasta, w zależność jak duże chcemy placuszki.
Formujemy delikatnie nadając kształt placuszka. Z jednej i z drugiej strony obtaczając w mące.
Smażmy na małym ogniu, na rozgrzanej patelni z tłuszczem, Z każdej strony, aż placuszki się ładnie zarumienią.
Bardzo fajne placuszki, skusiłabym się na nie :)
OdpowiedzUsuń