środa, 12 października 2016

Rosyjskie placuszki twarogowe



Placki na bazie twarogu, jajek i mąki. Wywodzą się z kuchni rosyjskiej, bardzo często serwowane także na Ukrainie i Białorusi. Nazywane syrnikami od syra -sera ;) Są bardzo delikatne i mocno serowe. Dobre na obiad, śniadanie czy podwieczorek. Doskonałe dla dzieciaków :)

Składniki na 4-5 sztuk:

  • kostka białego twarogu (200g)
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • mąka do podsypania
  • olej rzepakowy


  • ulubione dodatki: dżem, cukier puder, kwaśna śmietana, jogurt, owoce


Ser zagniatamy widelcem, dodajemy jajko, cukier, mąkę, cynamon i całość mieszamy aż składniki się połączą.

Ciasto będzie dość rzadkie, dlatego na talerz wysypujemy mąkę. Na mąkę nakładamy porcję ciasta, w zależność jak duże chcemy placuszki.

Formujemy delikatnie nadając kształt placuszka. Z jednej i z drugiej strony obtaczając w mące.

Smażmy na małym ogniu, na rozgrzanej patelni z tłuszczem, Z każdej strony, aż placuszki się ładnie zarumienią.




1 komentarz: