Brzoskwinie to mój ulubiony owoc z dzieciństwa. Jadłam je garściami, nigdy nie było mi mało ;) Teraz też je uwielbiam dlatego dla mnie kruche z brzoskwiniami to pychota. Ciasto dobrze smakuje na ciepło i na zimno! Polecam ;)
Składniki na kruche:
- 450g mąki
- 200g masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 żółtka+1 jajko
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki jogurtu greckiego (lub śmietany)
Nadzienie:
- 1 i 1/2kg brzoskwiń
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 750 ml mleka
- 4 łyżki cukru waniliowego
Wszystkie składniki na kruche zagniatamy. Dzielimy ciasto na dwa kawałki 2/3 i 1/3.
1/3 wkładamy do zamrażalnika.
Z brzoskwiń usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Mieszamy z 2 łyżkami cukru waniliowego.
Budyń robimy wg przepisu na opakowaniu, zmniejszamy tylko ilość mleka do 750ml i 2 łyżki cukru waniliowego.
2/3 ciasta wykładamy na blachę, układamy brzoskwinie, wykładamy przestudzony budyń i na wierzch ścieramy na dużych oczkach tarki pozostałą część ciasta z zamrażalnika.
Pieczemy: termoobieg 180st C 45-50 min.
pyszne ciasto! Też bardzo lubię brzoskwinie :)
OdpowiedzUsuń