czwartek, 13 października 2016

Ciasto kruche z brzoskwiniami i budyniem



Brzoskwinie to mój ulubiony owoc z dzieciństwa. Jadłam je garściami, nigdy nie było mi mało ;) Teraz też je uwielbiam dlatego dla mnie kruche z brzoskwiniami to pychota. Ciasto dobrze smakuje na ciepło i na zimno! Polecam ;)

Składniki na kruche:

  • 450g mąki
  • 200g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 żółtka+1 jajko
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki jogurtu greckiego (lub śmietany)


Nadzienie:
  • 1 i 1/2kg brzoskwiń
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 750 ml mleka
  • 4 łyżki cukru waniliowego
Wszystkie składniki na kruche zagniatamy. Dzielimy ciasto na dwa kawałki 2/3 i 1/3.
1/3 wkładamy do zamrażalnika.

Z brzoskwiń usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Mieszamy z 2 łyżkami cukru waniliowego.

Budyń robimy wg przepisu na opakowaniu, zmniejszamy tylko ilość mleka do 750ml i 2 łyżki cukru waniliowego.

2/3 ciasta wykładamy na blachę, układamy brzoskwinie, wykładamy przestudzony budyń i na wierzch ścieramy na dużych oczkach tarki pozostałą część ciasta z zamrażalnika.

Pieczemy: termoobieg 180st C 45-50 min.

* robiąc ciasto drugi raz podpiekałabym spód ok. 10-15 min.




1 komentarz: