Buraki - wiadomo bardzo zdrowe, co prawda trzeba długo gotować, ale warto. Wrzucam pomysł na sałatkę w której jest podstawą. Myślę że jest to miła odmiana tradycyjnej "jarzynowej". Niewiele składników, smakowity czerwony kolor ;)
Składniki:
- 5-6 średniej wielkości buraków
- 3/4 puszki zielonego groszku odsączonego z zalewy
- 6-8 ogórków kiszonych
- 1 cebula
- 2 łyżki majonezu
- sól i pieprz do smaku
Buraki myjemy i gotujemy w łupinach. Zachowają barwę i smak. Czas gotowania ok.1,5h.
Ogórki kroimy w kostkę.
Cebulę drobniutko szatkujemy.
Zimne buraki obieramy i kroimy w kostkę ok 5x5mm.
Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy majonez, przyprawiamy i gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz