niedziela, 18 września 2016

Kurczak w sosie z suszonych pomidorów i szpinaku podany na pappardelle




Pyszny i sycący obiad. Sos śmietankowy z dodatkiem szpinaku i suszonych pomidorów jest wyśmienity i idealnie komponuje się z kurczakiem. Polecam taki obiad każdemu. Dla lepszego smaku możecie do sosu dorzucić świeży posiekany koperek!
Składniki:

  • 2 małe piersi z kurczaka
  • 6 suszonych pomidorów
  • 2 garście liści szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • świeżo mielony pieprz i sól
  • 1/2 szklanki wody lub bulionu
  • 1 szklanka śmietanki 12% lub 18%
  • bazylia, oregano, inne ulubione przyprawy do kurczaka
  • potarty parmezan
  • 150-200g makarony pappardelle


Kurczaka przyprawiamy ulubionymi przyprawami i smażymy na patelni lub pieczemy w piekarniku.

Pomidory kroimy w drobną kosteczkę, wrzucamy na patelnię, dodajemy szpinak i posiekany ząbek czosnku. Chwilkę dusimy. Następnie dodajemy śmietankę i bulion. Przyprawiamy solą, pieprzem, oregano i bazylią. Gotujemy na małym ogniu aż sos się lekko zredukuje.

Makaron gotujemy al dente.

Na talerz wykładamy makaron. Układamy na środek upieczoną pierś z kurczaka i polewamy sosem.
Posypujemy parmezanem.



1 komentarz:

  1. Wygląda obłędnie! Zapraszam na nowy przepis. :) https://jaglusia.wordpress.com/2016/09/18/salatka-z-indykiem-sosem-miodowo-balsamicznym-i-platkami-parmezanu/

    OdpowiedzUsuń