Pyszny i sycący obiad. Sos śmietankowy z dodatkiem szpinaku i suszonych pomidorów jest wyśmienity i idealnie komponuje się z kurczakiem. Polecam taki obiad każdemu. Dla lepszego smaku możecie do sosu dorzucić świeży posiekany koperek!
Składniki:
- 2 małe piersi z kurczaka
- 6 suszonych pomidorów
- 2 garście liści szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- świeżo mielony pieprz i sól
- 1/2 szklanki wody lub bulionu
- 1 szklanka śmietanki 12% lub 18%
- bazylia, oregano, inne ulubione przyprawy do kurczaka
- potarty parmezan
- 150-200g makarony pappardelle
Kurczaka przyprawiamy ulubionymi przyprawami i smażymy na patelni lub pieczemy w piekarniku.
Pomidory kroimy w drobną kosteczkę, wrzucamy na patelnię, dodajemy szpinak i posiekany ząbek czosnku. Chwilkę dusimy. Następnie dodajemy śmietankę i bulion. Przyprawiamy solą, pieprzem, oregano i bazylią. Gotujemy na małym ogniu aż sos się lekko zredukuje.
Makaron gotujemy al dente.
Na talerz wykładamy makaron. Układamy na środek upieczoną pierś z kurczaka i polewamy sosem.
Posypujemy parmezanem.
Wygląda obłędnie! Zapraszam na nowy przepis. :) https://jaglusia.wordpress.com/2016/09/18/salatka-z-indykiem-sosem-miodowo-balsamicznym-i-platkami-parmezanu/
OdpowiedzUsuń