wtorek, 19 września 2017

Ciasto ze śliwkami na owsianym spodzie



Kruche owsiane :) Zdrowsza wersja kruchego ciasta na bazie mąki owsianej. Ciasto robi się bardzo szybko, bardzo szybko znika i można piec następne ;) Należy jednak dodać że ciacho jest baaardzo kruche więc należy je delikatnie kroić i z pewnością przyda się łyżeczka czy widelczyk ;)

Składniki:
  • 200g zimnego masła
  • 2,5 szklanki mąki owsianej
  • 3 łyżki cukru pudru lub innego słodzidła
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody
  • ok. 1kg śliwek


Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy w jednolitą kulę ;) Dzielimy na dwie części 1/3 i 2/3 i wkładamy do zamrażalnika na czas przygotowania śliwek.

Śliweczki myjemy, przekrajamy na pół i wyjmujemy pestki. 2/3 ciasta wyjmujemy z lodówki i wykładamy na spód blaszki 24x24cm wyłożonej papierem do pieczenia.

Na ciasto układamy śliwki bokiem do siebie, dość ciasno, jedna obok drugiej. Wyjmujemy z zamrażalnika pozostałą część i ścieramy na grubych oczkach tarki.


Wkładamy do piekarnika 180st C na około 40-50min. Cieplutkie posypujemy cukrem pudrem.






Wkładamy do piekarnika 180st C na około 40-50min. Cieplutkie posypujemy cukrem pudrem.

2 komentarze:

  1. a dlaczego napisałaś,że owsiane a w przepisie piszesz 2,5 szklanki mąki pszennej? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepraszam, mój błąd. Już poprawiam. Dziękuję. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń