Już od bardzo dawna robię domową granolę, smakuje mi dużo bardziej niż ta ze sklepu i sama mogę decydować co się w niej znajduje, w jakich proporcjach a co najważniejsze nie ma w niej tony cukru.
Zachęcam byście spróbowali tej wersji z masłem orzechowym a na blogu klik znajdziecie więcej propozycji na domową granolę :)
Składniki:
- 10 łyżek płatków owsianych górskich
- 8 łyżek słonecznika
- 5 łyżek pestek dyni
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 1 szklanka żurawiny
- 3 łyżki masła orzechowego
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 3 łyżki miodu
Do miski wrzucamy wszystkie suche składniki oprócz żurawiny. W osobnym naczyniu mieszamy masło orzechowe, miód i olej kokosowy. Mieszankę wlewamy do składników suchych wszystko dokładnie mieszamy i równomiernie rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Koniecznie musi do być duża blacha z piekarnika, jeżeli macie mniejszą podzielcie pieczenie granoli na dwa razy.
Pieczemy 175st C przez około 15 min. Ja po 7 min mieszam granolę żeby się nie przypaliła. Czas pieczenia jest zależny od piekarnika, granola powinna się ładnie zarumienić a nie spalić. Po upieczeniu dodaję żurawinę i gotowe!
Doskonale smakuje z jogurtem i owocami ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz