piątek, 1 września 2017

Granola z masłem orzechowym



Już od bardzo dawna robię domową granolę, smakuje mi dużo bardziej niż ta ze sklepu i sama mogę decydować co się w niej znajduje, w jakich proporcjach a co najważniejsze nie ma w niej tony cukru.
Zachęcam byście spróbowali tej wersji z masłem orzechowym a na blogu klik znajdziecie więcej propozycji na domową granolę :)

Składniki:
  • 10 łyżek płatków owsianych górskich
  • 8 łyżek słonecznika
  • 5 łyżek pestek dyni
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 szklanka żurawiny

  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 3 łyżki miodu


Do miski wrzucamy wszystkie suche składniki oprócz żurawiny. W osobnym naczyniu mieszamy masło orzechowe, miód i olej kokosowy. Mieszankę wlewamy do składników suchych wszystko dokładnie mieszamy i równomiernie rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Koniecznie musi do być duża blacha z piekarnika, jeżeli macie mniejszą podzielcie pieczenie granoli na dwa razy.

Pieczemy 175st C przez około 15 min. Ja po 7 min mieszam granolę żeby się nie przypaliła. Czas pieczenia jest zależny od piekarnika, granola powinna się ładnie zarumienić a nie spalić. Po upieczeniu dodaję żurawinę i gotowe!

Doskonale smakuje z jogurtem i owocami ;)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz