czwartek, 27 lutego 2014

Faworki




Proste, szybkie smaczne no i słodkie. Bez tłuczenia ciasta :) Pamiętajcie 5-6 faworków to ok 300 kcal! Na szczęście słońce świeci więc można pobiegaać ;)


Składniki:

  • 3 szklanki* mąki (pszenna, tortowa)
  • 4 łyżki śmietany u mnie 12% można zastąpić gęstym jogurtem
  • 4 łyżki zimnej wody
  • 7 żółtek
  • 4 łyżki wódki może być ocet
  • olej do smażenia u mnie rzepakowy może być też smalec
  • cukier puder do posypania
*szklanka 250ml


Przygotowanie:

Mąkę przesiać do dużej miski dodać żółtka i zagnieść (ręcznie lub robotem)
Następnie dodać śmietanę, wodę i wódkę.
Całość zagniatać do uzyskania jednolitej masy można dodać mąkę albo śmietanę czy wodę gdy ciasto nie będzie miało odpowiedniej konsystencji. 

Całość podzielić na 4 kawałki które kolejno należy rozwałkować.

Rozwałkowane ciasto pociąć na paski o szerokości 2-3 cm. Każdy z tych pasków tniemy na prostokąty o długości 8 cm. Czyli Faworek będzie miał 2-3 cm szerokości i długość 8 cm.

Każdy pasek naciąć wzdłuż pośrodku i przewlec przez otwór.


Olej dobrze rozgrzać na głębokiej patelni. I smażyć faworki na głębokim tłuszczu aż się zarumienią z każdej strony. Odsączyć na papierowym. 

Gdy ostygną posypać cukrem pudrem.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz