Składniki:
- 3 szklanki* mąki (pszenna, tortowa)
- 4 łyżki śmietany u mnie 12% można zastąpić gęstym jogurtem
- 4 łyżki zimnej wody
- 7 żółtek
- 4 łyżki wódki może być ocet
- olej do smażenia u mnie rzepakowy może być też smalec
- cukier puder do posypania
*szklanka 250ml
Następnie dodać śmietanę, wodę i wódkę.
Całość zagniatać do uzyskania jednolitej masy można dodać mąkę albo śmietanę czy wodę gdy ciasto nie będzie miało odpowiedniej konsystencji.
Całość podzielić na 4 kawałki które kolejno należy rozwałkować.
Rozwałkowane ciasto pociąć na paski o szerokości 2-3 cm. Każdy z tych pasków tniemy na prostokąty o długości 8 cm. Czyli Faworek będzie miał 2-3 cm szerokości i długość 8 cm.
Każdy pasek naciąć wzdłuż pośrodku i przewlec przez otwór.
Gdy ostygną posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz