wtorek, 20 listopada 2018

Babeczki dyniowe




Te babeczki to prawdziwe niebo w gębie, bardzo puszyste. W smaku czuć dynię i nutę pomarańczy. Posmakują małym łasuchom i tym dużym także :)

Składniki:

  • 200g puree z dyni
  • 150g roztopionego masła (ostudzonego)
  • 100ml mleka
  • 2 duże jajka
  • 150g cukru (użyłam trzcinowego)
  • 2  łyżeczki sody oczyszczonej
  • 300g mąki pszennej
  • aromat pomarańczowy lub skórka otarta z pomarańczy
Dodatkowo:
  • lukier
  • cukier puder


Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sodę i cukier.
W drugiej misce mieszamy mokre składniki - puree, masło, mleko, jajka.
Składniki mokre łączymy z suchymi. I dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy kilka kropel aromatu pomarańczowego lub po prostu skórkę otartą z pomarańczy. Całość mieszamy.

Foremki do babeczek napełniamy ciastem do 3/4 ich wysokości. Pieczemy w 180 st. C na termoobiegu ok. 15 minut. Do suchego patyczka.

Babeczki dekorujemy ulubionymi dodatkami.


2 komentarze:

  1. Jeszcze nigdy nie miałam okazji robić babeczek w połączeniu z dynią, ale rzuciły mi się w oczy takie przepisy. Zresztą jak moje dzieci uprą się na muffinki to w szczególności chcą te https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/muffinki-czekoladowe-z-cukierkami-z-mieszanki-wedlowskiej/ w których występują cukierki z mieszanki wedlowskiej.

    OdpowiedzUsuń
  2. Swietna stronka rytuały miłosne którą ogromnie polecam.

    OdpowiedzUsuń