Ulubione ciasto mojego męża :) Tym razem zrobione w formie babeczek i z okazji roczku naszego syna :) Babeczki świetnie się prezentują a z dodatkiem kolorowych pików idealnie nadają się na przyjęcie dla maluchów :) Są mocno czekoladowe, lekkie i bardzo apetycznie pachną ;)
Składniki na ok.16 babeczek:
- 2 szklanki mąki tortowej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 4 łyżki gorzkiego kakako
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
- 200ml śmietanki 36% mocno schłodzonej
- 200g serka mascarpone
Dodatkowo:
- 2 banany
- sok z cytryny
- listki świeżej mięty
Wszystkie składniki suche - mąkę, proszek, sodę, kakao, cukier mieszamy w jednej misce.
W drugiej misce ubijamy ok 2 minuty jajka (nie jest to konieczne jeżeli nie macie miksera), dodajemy mleko i jogurt.
Mieszamy suche składniki z mokrymi.
Do 3/4 wysokości foremek na babeczki (najlepiej żeby nie były karbowane - ale jak nie macie innych to też się nadadzą :) nakładamy masy.
Pieczemy ok.25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180st C do suchego patyczka.
Gdy babeczki będą już zimne ścinamy wierzch żeby wyrównać babeczki. Następnie delikatnie wydrążamy środek za pomocą palców lub małej łyżeczki. Wydrążoną część ciasta kruszmy - będziemy nim dekorować wierzch ciasta.
Banana kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny by nie ściemniał. Do "dziur" w babeczkach wkładamy banana.
Śmietankę ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy mascarpone i miksujemy do połączenia.
Powstałym kremem dekorujemy babeczki, tak by miały formę kopców. Wierzch posypujemy pokruszonym ciastem delikatnie dociskając. Na środek kładziemy listki mięty.
Pyyychota ;)
bardzo fajne
OdpowiedzUsuńWitam. Pośród składników nie wymieniono jajek. Ile należy ich użyć?
OdpowiedzUsuńOj, przepraszam.. 2 Jajka :) już edytuję ;)
UsuńMi nie wyszły nie chciały się odkleić od papilotki. Brakuje w przepisie oleju chyba
OdpowiedzUsuń