Składniki:
- 250g makaronu świderki lub penne
- 1 pierś z kurczaka+ulubione przyprawy (u mnie do kurczaka, oregano, bazylia, czosnek)
- olej do podsmażenia
Pesto:
- 1 pomidor sparzony i obrany ze skórki
- 8 suszonych pomidorów z zalewy
- 2 mniejsze ząbki czosnku lub jeden duży
- 2 łyżki orzechów włoskich
- 50g potartego parmezanu
- 2 łyżki oleju z pomidorów
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól i pieprz do smaku
Makaron gotujemy al dente.
Pierś kroimy w kawałeczki, przyprawiamy i podsmażamy na patelni.
Wszystkie składniki na pesto wrzucamy do malaksera i rozdrabniamy. Gdy pasta będzie zbyt sucha należy dodać oleju lub oliwy.
Pesto mieszamy z gorącym makaronem, układamy na wierzch kurczaka i podajemy na ciepło ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz