sobota, 20 sierpnia 2016

Makaron z pesto rosso i kurczakiem




Pesto rosso to nic innego jak pesto z suszonych pomidorów. Dodatek ziół, czosnku i sera czyni go niezwykle aromatycznym i smacznym. Idealnie komponuje się z makaronem ;) Na koniec wykończenie kurczakiem i gotowe. Kto nie lubi lub nie ma ochoty na mięso także nie będzie zawiedziony bo i bez niego makaron jest bardzo smaczny!

Składniki:
  • 250g makaronu świderki lub penne
  • 1 pierś z kurczaka+ulubione przyprawy (u mnie do kurczaka, oregano, bazylia, czosnek)
  • olej do podsmażenia

Pesto:
  • 1 pomidor sparzony i obrany ze skórki
  • 8 suszonych pomidorów z zalewy
  • 2 mniejsze ząbki czosnku lub jeden duży
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 50g potartego parmezanu
  • 2 łyżki oleju z pomidorów
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól i pieprz do smaku

Makaron gotujemy al dente.
Pierś kroimy w kawałeczki, przyprawiamy i podsmażamy na patelni.

Wszystkie składniki na pesto wrzucamy do malaksera i rozdrabniamy. Gdy pasta będzie zbyt sucha należy dodać oleju lub oliwy.

Pesto mieszamy z gorącym makaronem, układamy na wierzch kurczaka i podajemy na ciepło ;)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz