czwartek, 9 czerwca 2016

Placki z cukinii z sosem czosnkowo-koperkowym



Uwielbiam tą porę roku gdy na straganie możemy znaleźć mnóstwo sezonowych świeżych i smacznych warzyw. Tym razem wybrałam cukinię na początek zapraszam na pyszne placki z cukinii. Myślę że przypadną do gustu małym i dużym. Doskonale smakują z dipem czosnkowym.

Przepis z książki Ani Starmach.

Składniki:
  • 2 średnie cukinie
  • 90g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa do smażenia

Dip czosnkowy:
  • 3 łyżki gęstego jogurtu użyłam greckiego
  • 1 łyżka majonezu (opcjonalnie)
  • 2 ząbki czosnku
  • koperek
Cukinię umyć i zetrzeć na tarce na dużych oczkach, solimy odstawiamy na chwilkę następnie wyciskamy rękoma nadmiar wody.

Do cukinii dodajemy jajko, mąkę i przyprawy. Mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju. 3 minuty z każdej strony.

Dip: czosnek i koperek drobno siekamy, mieszamy z majonezem i jogurtem.

1 komentarz: