piątek, 23 października 2015

Sernik orzechowy z Reese's




Reese's - obłędne czekoladki których najadłam się mnóstwo w trakcie zwiedzania uroczego Londynu ;)
Przywiozłam też spory zapas ze sobą jednak przetrwała ostatnia paczka z której miał powstać sernik i jest! Pyszny orzechowo czekoladowy. Czekoladki można ominąć w przepisie i będzie on równie smaczny. Polecam jednak gdy będziecie na wycieczce w Anglii żeby je skosztować. Oryginalnie produkt jest amerykański ;)

Składniki na spód:

  • 250g ciasteczek użyłam ciemnych "Hitów"
  • 50g masła roztopionego
  • 1 łyżka kakao gorzkiego


Składniki na masę serową:

  • 1kg twarogu na sernik
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 jajka
  • 1 szklanka śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki masła orzechowego


Składniki na wierzch:

  • 150g mlecznej czekolady
  • 70ml śmietanki kremówki
  • 15 mini czekoladek reese's


Ciasteczka rozdrobnić malakserem, wymieszać z roztopionym masłem i kakao. Wyłożyć równomiernie spód blachy (20x35) pokryty papierem do pieczenia.

Sernik wrzucamy do miski i miksujemy z cukrem. Następnie dodajemy jajka i mąkę. Śmietankę lekko ubijamy by była gęsta (nie sztywna!) i dodajemy do masy. Na końcu masło orzechowe.

Nie mieszamy sernika zbyt długo żeby nie napowietrzyć.

Masę wylewamy na spód i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180st C na około 1-1,5h w zależności od piekarnika. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach.

Czekoladę roztapiamy w gorącej kąpieli dodajemy śmietankę. Gdy masa wystygnie i sernik będzie zimny pokrywamy go polewą. Na wierzch kruszymy czekoladki.






1 komentarz:

  1. Serniki to moja słabość, móglnym je jeść codziennie, a ten zostawiłbym sobie na kolację 😊

    OdpowiedzUsuń