Reese's - obłędne czekoladki których najadłam się mnóstwo w trakcie zwiedzania uroczego Londynu ;)
Przywiozłam też spory zapas ze sobą jednak przetrwała ostatnia paczka z której miał powstać sernik i jest! Pyszny orzechowo czekoladowy. Czekoladki można ominąć w przepisie i będzie on równie smaczny. Polecam jednak gdy będziecie na wycieczce w Anglii żeby je skosztować. Oryginalnie produkt jest amerykański ;)
Składniki na spód:
- 250g ciasteczek użyłam ciemnych "Hitów"
- 50g masła roztopionego
- 1 łyżka kakao gorzkiego
Składniki na masę serową:
- 1kg twarogu na sernik
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 jajka
- 1 szklanka śmietany kremówki 30%
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki masła orzechowego
Składniki na wierzch:
- 150g mlecznej czekolady
- 70ml śmietanki kremówki
- 15 mini czekoladek reese's
Ciasteczka rozdrobnić malakserem, wymieszać z roztopionym masłem i kakao. Wyłożyć równomiernie spód blachy (20x35) pokryty papierem do pieczenia.
Sernik wrzucamy do miski i miksujemy z cukrem. Następnie dodajemy jajka i mąkę. Śmietankę lekko ubijamy by była gęsta (nie sztywna!) i dodajemy do masy. Na końcu masło orzechowe.
Nie mieszamy sernika zbyt długo żeby nie napowietrzyć.
Masę wylewamy na spód i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180st C na około 1-1,5h w zależności od piekarnika. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach.
Czekoladę roztapiamy w gorącej kąpieli dodajemy śmietankę. Gdy masa wystygnie i sernik będzie zimny pokrywamy go polewą. Na wierzch kruszymy czekoladki.
Serniki to moja słabość, móglnym je jeść codziennie, a ten zostawiłbym sobie na kolację 😊
OdpowiedzUsuń