Te babeczki to prawdziwe niebo w gębie, bardzo puszyste. W smaku czuć dynię i nutę pomarańczy. Posmakują małym łasuchom i tym dużym także :)
Składniki:
- 200g puree z dyni
- 150g roztopionego masła (ostudzonego)
- 100ml mleka
- 2 duże jajka
- 150g cukru (użyłam trzcinowego)
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 300g mąki pszennej
- aromat pomarańczowy lub skórka otarta z pomarańczy
Dodatkowo:
- lukier
- cukier puder
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sodę i cukier.
W drugiej misce mieszamy mokre składniki - puree, masło, mleko, jajka.
Składniki mokre łączymy z suchymi. I dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy kilka kropel aromatu pomarańczowego lub po prostu skórkę otartą z pomarańczy. Całość mieszamy.
Foremki do babeczek napełniamy ciastem do 3/4 ich wysokości. Pieczemy w 180 st. C na termoobiegu ok. 15 minut. Do suchego patyczka.
Babeczki dekorujemy ulubionymi dodatkami.
Jeszcze nigdy nie miałam okazji robić babeczek w połączeniu z dynią, ale rzuciły mi się w oczy takie przepisy. Zresztą jak moje dzieci uprą się na muffinki to w szczególności chcą te https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/muffinki-czekoladowe-z-cukierkami-z-mieszanki-wedlowskiej/ w których występują cukierki z mieszanki wedlowskiej.
OdpowiedzUsuńSwietna stronka rytuały miłosne którą ogromnie polecam.
OdpowiedzUsuń