Sezon na maliny w pełni :) To ciasto z pewnością uda się każdemu i posmakuje każdemu. Do jego wykonania można użyć dowolnych owoców - truskawek, malin czy jagód. Nie wymaga użycia miksera - składniki wystarczy tylko wymieszać. Zapraszam :)
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka brązowego cukru
- 100g rozpuszczonego przestudzonego masła
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 szklanki oleju
- 3 jajka
- 1 i 3/4 szklanki mleka
- ok 300g malin
Przesianą przez sito mąkę mieszamy z cukrem i sodą.
W osobnej misie mieszamy mokre składniki - olej, masło, mleko oraz jajka.
Mieszamy składniki more z suchymi aż się dokładnie połączą.
Na spód formy 22cm ( moja była sylikonowa jeżeli używacie innej wysmarujcie masłem i posypcie mąką) wylewamy 1/2 ciasta wykładamy 1/2 owoców. Polewamy pozostałym ciastem i wykładamy resztę owoców na wierzch. Pieczemy w 180st C do suchego patyczka czyli ok. 40 min.