Wyszła pychotka, polecam spróbować ;) Przepis lekko zmodyfikowany.
Jeżeli nie przepadacie za soczewicą, sos można podać z ryżem.
Składniki:
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżeczka mielonego curry
- 1/2 łyżeczki kuminu
- pęczek świeżej kolendry
- 1 łyżeczka czerwonej pasy curry
- 1 kostka rosołowa rozpuszczona w szklance wody (może być szklanka rosołu)
Soczewicę gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
Cebule i czosnek drobno siekamy w kostkę i podsmażamy. Przyprawiamy mielonym curry i kuminem.
Do bulionu dodajemy łyżeczkę pasy i mieszamy.
Do cebulki dorzucamy bulion i pomidory razem z zalewą oraz posiekaną świeżą kolendrą całość duśmy ok 5-10 min.
Sosik mieszamy z z soczewicą lub ryżem i zajadamy :)