czwartek, 25 czerwca 2015

Ryż z jarmużem i kurczakiem w sosie śmetanowo-czosnkowym




Ostatnio w kuchni się nie przemęczam i wszystkie dania przygotowuję dość szybko :) Dziś polecam wam jarmuż z kurczakiem i ryżem w sosie śmietanowo-czosnkowym.

Jarmuż jak wiadomo bogate źródło witaminy K i C ale także wapnia i żelaza. Posiada także sulforafan który jest związkiem o właściwościach przeciwnowotworowych! Same zalety i dobry smak :)

Jeżeli chcecie odchudzić danie nie dodawajcie śmietanki przetestowałam i jest równie smaczne. No i kurczaka można zrobić na parze lub grillować.

Składniki:

  • 150g ryżu 
  • 1 pierś z kurczaka
  • 70ml śmietanki 30%
  • 150g świeżego jarmużu 
  • 8 pieczarek (+sól pieprz, papryka czerwona słodka, czosnek granulowany, bazylia)
  • ząbek czosnku
  • ulubione przyprawy: u mnie do kurczaka, czosnek granulowany, majeranek, oregano
  • olej rzepakowy do podsmażenia kurczaka


Ryż gotujemy jak w przepisie na opakowaniu.
Na patelni podsmażamy pieczarki przyprawione i drobno posiekane w plasterki. Zdejmujemy.

Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na patelni po pieczarkach.

Gdy będzie gotowy dodajemy ząbek posiekanego drobno czosnku.

Następnie dorzucamy pokrojony na mniejsze kawałki jarmuż (tak żeby nie zawierał twardych "ogonków").

Całość zalewamy śmietanką i duśmy aż jarmuż zmniejszy swoją objętość. Można doprawić solą i pieprzem.

Podajemy z ryżem.


środa, 24 czerwca 2015

Smoothie truskawkowo-bananowe na wodzie kokosowej






Muszę przyznać że pierwszy raz sięgnęłam po wodę kokosową i... Hmm sama w sobie mi niezbyt smakuję, wydaje się nieco mdła. Ale jak już kupiłam to wylewać nie będę :) Stwierdziłam że zmiksuję ją z truskawkami i pewnie będzie dobra. I faktycznie połączenie pyszne i bardzo kokosowe ale nie mdłe. Wodę kupiłam w drogerii Rossman.

Składniki:

  • miska obranych truskawek ok. 200g
  • 2 banany
  • 250 ml wody kokosowej


Wszystkie składniki miksujemy na gładkie smoothie. Pychota!




sobota, 20 czerwca 2015

Pancakes z musem truskawkowo-rabarbarowym





Pancakes często goszczą na blogu gdyż jest to nasze ulubione danie piątkowe kiedy nie jemy mięsa ;) Są zawsze na słodko i z pysznymi dodatkami. Korzystając z sezonu tym razem podane z musem truskawkowo-rabarbarowym. 


Składniki na placki:
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 i 1/2 szklanki mąki 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 5-6 łyżek oleju rzepakowego
  • 3 łyżki cukru
Sos:
  • ok. 300 g truskawek
  • 2 łodygi rabarbaru
  • cukier (użyłam stewi)


Truskawki umyte i pokrojone na mniejsze kawałki wrzucamy do rondelka razem z rabarbarem pokrojonym w plasterki. Zasypujemy cukrem i dusimy na małym ogniu aż owoce będą miały konsystencję sosu (lekko gęstego). Jeżeli będziecie mieli problem z gęstością możecie dodać odrobinę mąki ziemniaczanej to zagęści sos.

Wszystkie składniki na placki wrzucamy do miski i mieszamy aż się połączą. Ja swoje smażę na patelni do naleśników bez użycia tłuszczu. 

Gotowe pancakes polewamy sosem i obiadek gotowy ;)


poniedziałek, 15 czerwca 2015

Sernik z truskawkami





Zapewniam że każdy kto upiecze ten sernik nie pożałuje! Jest genialny. Bardzo puszysty - rozpływa się w ustach. Z dodatkiem truskawek i bez spodu dla mnie pycha! Jest lekki, nie zapycha. Będzie dobry na upalne dni :) Warto wykorzystać truskawki, ale równie dobrze można zastąpić je borówkami czy malinami nawet brzoskwiniami.

Lubię wysokie serniki więc przepis na tortownicę 20 cm.


Składniki:
  • 1 kg serka z wiaderka (użyłam Vitello naturalnego)
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 2x40g proszku budyniowego (waniliowy)
Dodatkowo:
  • ok. 200g świeżych truskawek


Śmietankę wlewamy do miski i ubijamy aż lekko zgęstnieje (nie ma być sztywna) dodajemy jajka i jeszcze ok 1 minutki ubijamy. Porcjami dodajemy sernik cały czas ubijając, następnie cukier (możecie dodać mniej/więcej) i proszek budyniowy.

Masę serową wlewamy do tortownicy (ja spód wykładam papierem - zawsze mam obawę czy nie zacznie wypływać :).

Truskawki przekrajamy na połówki i układamy na wierzch, lekko wciskamy do sernika.

Pieczemy około 1,5h w piekarniku rozgrzanym do 150st C. Ja pierwsze 30  min piekę w 180st C.
Wierzch sernika powinien być sprężysty i ścięty. Chłodzimy przy uchylonym piekarniku.

Schłodzić w lodówce przez ok 12h. Następnego dnia smakuje najlepiej ;)









sobota, 13 czerwca 2015

Naleśniki z mascarpone truskawkami i świeżą miętą





Dziś znów truskawkowo :) Tym razem naleśniki. Zrobiłam te francuskie jednak tym razem z dodatkiem kremowego serka i oczywiście truskawek które poza sezonem można zastąpić malinami, borówkami, jagodami czy brzoskwiniami.

Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • 2 szklanki mąki*
  • 200ml wody
  • 200ml mleka
  • 3-4 łyżki oleju
  • 3 jajka


*szklanka 250ml

Składniki na krem:

  • ok 1/2kg truskawek, umytych i pokrojonych w kawałki
  • 250g serka mascarpone
  • stewia lub cukier puder
  • listki świeżej mięty
  • 2 łyżki jogurtu greckiego

Wszystkie składniki na ciasto dokładnie mieszamy i na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki. Jeśli patelnia nie przywiera tylko pierwszą porcję smażymy na łyżce masła. Z każdej strony aż się zarumienią.

Jeśli macie patelnię na której nie można smażyć bez tłuszczu przed każdą porcją ciasta dodajemy odrobinę masła.

Naleśniki składamy na pół i jeszcze raz na pół.


Krem:
Mascarpone mieszamy z jogurtem i stewią (dodajemy do smaku). Dorzucamy truskawki i mieszamy.
Krem kładziemy na naleśniki, układamy listki mięty i gotowe :)




poniedziałek, 8 czerwca 2015

Jogurtowy sernik na bazie galaretek z truskawkami



Lubię takie szybkie i lekkie serniczki z truskawkami. Każdy może je zrobić, są proste i do tego pyszne. Dobre na taakie upalne dni jakie mamy ostatnio. Trzeba wykorzystać sezon truskawkowy :) Do wykonania sernika potrzeba niewiele - jogurty, galaretki, truskawki :)

Składniki:

  • około 300g truskawek
  • 2 duże jogurty naturalne
  • 3 galaretki (2 truskawkowe i 1 wiśniowa)



Spód tortownicy wykładamy papierem (chyba że macie pewność że tortownica nie przecieka)

W szklance wrzątku rozpuszczamy galaretki truskawkowe. Mieszamy tak długo aż się dokładnie rozpuszczą i nie będzie grudek.

Dokładnie rozmieszane galaretki mieszamy z jogurtami naturalnymi.

Wlewamy masę do tortownicy.

Truskawki myjemy, usuwamy szypułki. Kroimy na połówki i układamy na masie jogurtowej. Lekko dociskamy żeby część opadła na dno. Wkładamy do lodówki.

Galaretkę wiśniową przygotować jak w przepisie na opakowaniu.

Na stężałą masę wylewamy lekko tężejącą galaretkę i wkładamy ponownie do lodówki aż galaretka stężeje :)

I serniczek gotowy do jedzenia! :)





Kuskus ze szparagami i kurczakiem bazyliowo-cytrynowym




Takie proste lekkie danie dziś wam polecam :) Tylko trzy składniki, dobry smak.. Warzywa są, mięso jest i pyszna kasza także. Przygotowanie zajmuje tyle ile upieczenie kurczaka, całość gotowa w jakieś 15 min.

Składniki:

  • kasza kuskus ok. 3/4 szklanki
  • 1 pierś z kurczaka
  • 6-7 szparagów zielonych
  • przyprawy
  • olej bazyliowo-cytrynowy


Kurczaka pokroić w kostkę przyprawić ulubionymi przyprawami i podsmażyć. Ja zrobiłam to na oleju bazyliowo-cytrynowym dzięki temu kurczak był soczysty i aromatyczny.

Szparagi ugotować al dente główkami do góry. Ugotowane pokroić na 3 części.

Kuskus przygotować jak w przepisie na opakowaniu.

Wszystkie składniki wymieszać i gotowe :)



wtorek, 2 czerwca 2015

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem




Gdy byłam mała wcinałam tony rabarbaru, ale tylko w jednej postaci - maczanego w cukierniczce. Rabarbar zawsze był nie lada zdobyczą, rosnącą gdzieś dziko na łąkach u Babci ;) Teraz nastały burżujskie czasy kupowania go w sklepach i pieczenia ciast. Polecam więc te z budyniem jest pyszne :)

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 200g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


Masa budyniowa:



Dodatkowo:

  • 1/2 kg rabarbaru
  • 2 łyżki cukru pudru



Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski i zagniatamy aż będzie jednolite.
Dzielimy na dwie części 2/3 i 1/3. Większą część równomiernie układamy na dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Mniejszą wkładamy do zamrażalnika.


Do mleka wlewamy śmietankę i cukier. Resztę masy przygotować należy wg przepisu na opakowaniu budyniu. Ja wymieszany proszek wsypuję zanim mleko zaczyna wrzeć i ciągle powoli mieszam nie robią się wtedy grudki. Przygotowany budyń powinien być gęsty. Przykrywamy folią spożywczą lub workiem. Tak żeby stykała się z budyniem

Rabarbar kroimy w plasterki około 1/2cm. Wrzucamy do miski, zasypujemy cukrem i mieszamy.

Na ciasto wylewamy budyń. Układamy rabarbar i ścieramy zamrożone ciasto na tarce z grubymi oczkami.

Pieczemy w 180st C przez około 40 min. aż ciasto się zarumieni.